Cresc ratele la creditele în lei. Românii care s-au împrumutat anul trecut de la bănci vor plăti rate mai mari

DISTRIBUIȚI

Cresc ratele la creditele în lei! Indicele de calcul al ratei lunare a urcat la 0,9%, un nivel neatins de la începutul anului. Febra consumului, stimulată de scăderea preţurilor şi de majorarea salariilor, i-a determinat pe români să se împrumute mai mult anul trecut faţă de anii anteriori. Ei vor fi şi cei mai afectaţi de creşterea ratelor, spun specialiştii, care se aşteaptă ca ratele să continue să crească în perioada următoare.

Românii care s-au împrumutat anul trecut de la bănci vor simţi majorările ratei. În 2016 au luat credite cu dobânzi la minime istorice, atunci când şi nivelul ROBOR la 3 luni, cel de care depinde calcularea ratei, coborâse sub 0,7%. În prezent a urcat la 0,9%.

Această creştere a ratei nu îi va afecta prea tare pe clienţii mai vechi ai băncilor.

Şi asta pentru că, în 2012, românii au luat credite cu ROBOR de 6%, asta înseamnă o rată de 6 ori mai mare faţă de cea din prezent. În plus, veniturile au crescut în ultimii ani. Indicele ROBOR îşi va păstra tendinţa ascendentă, spun specialiştii.

Potrivit BNR, băncile au acordat anul trecut credite noi în lei în valoare de 55,5 miliarde de lei, cu 13% mai multe faţă de 2015 şi cu 47% faţă de 2014.