Copil cu copil. Este, din păcate o sintagmă încă des întâlnită în România secolului 21. Foarte mulţi părinţi privesc în continuare discuţiile despre viaţa sexuală ca pe un subiect tabu, iar în şcoli se vorbeşte prea puţin sau chiar deloc despre reproducere şi riscurile contactului sexual neprotejat. Lipsa educaţiei sexuale se vede în statistică. România este în topul ţărilor cu cele mai multe mame minore

DISTRIBUIȚI

Copil cu copil. Este, din păcate o sintagmă încă des întâlnită în România secolului 21. Foarte mulţi părinţi privesc în continuare discuţiile despre viaţa sexuală ca pe un subiect tabu, iar în şcoli se vorbeşte prea puţin sau chiar deloc despre reproducere şi riscurile contactului sexual neprotejat.  Lipsa educaţiei sexuale se vede în statistică. România este în topul ţărilor cu cele mai multe mame minore. Alexandra este una dintre fetele care a dat naştere unui prunc înainte de a termina clasa a 8-a.

Aşa îşi descrie Alexandra fetiţa pe care a botezat-o Alessia, fetiţa căreia i-a dat viaţă când ea însăşi era doar un copil. Fără să aibă vreo cunoştintă despre ce înseamnă să te protejezi,  Alexandra şi-a început viaţa sexuală la nici 14 ani. Băiatul cu care s-a iubit era cu opt ani mai mare ca ea.

Alexandra povesteşte că este fericită cu noua ei familie. Îi place să îşi îngrijeasă fetiţa, pe care o adoră. În suflet are însă un mare regret. Nu a mai apucat nici măcar să participe la Evaluarea Naţională.Viitorul pentru ea nu pare să depăşească graniţele satului din Vaslui în care s-a născut.

Mama Alexandrei spune că nu şi-a închipuit o clipă că fetiţa ei şi-a început viaţa sexuală.

Povestea Alexandrei nu este singulară. Şi nu se întâmplă doar în satele uitate de lume. Un studiu internaţional realizat de Salvaţi Copiii arată că din 1.000 de fete cu vârsta între 15 şi 19 ani, 34 devin mame.

Un alt studiu arată că România are cele mai multe adolescente însărcinate din Uniunea Europeană. Mai mult de jumătate dintre ele folosesc ca metodă de contracepţie… avortul. Asta în contextul în care România are o lege din 2004 care stabileşte că stă în seama autorităţilor să dezvolte în şcoli programe de Educaţie pentru Sănătate,. inclusiv Educaţie Sexuală. Materia este reglermantată însă ca opţională. Dar puţini sunt părinţii care o aleg.

Anumite Asociaţii de părinţi, cu caracter religios, refuză accesul copiilor la Educaţie Sexuală pentru că, susţin ei, ar incita la începerea timpurie a vieţii sexuale.

Pe de cealaltă parte, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că nu se opun unei educaţii care să prezinte elevilor noţiunele fundamentale legatre de funcţionarea aparatului reproducător şi riscurile începerii vieţii sexuale premature, dar  nu sunt în niciun caz de acord cu subiecte precum orientarea sexuală.