Copiii născuţi după anul 2000 vor avea o durată de viaţă mai mică decât cea a părinţilor lor. Este rezultatul studiilor din ultima vreme, care au scos la iveală faptul că stilul de viaţă nesănătos le influenţează starea de sănătate a celor mici. Prevenţia este foarte importantă, spun specialiştii, pentru că reduce gradul de îmbolnăvire. De exemplu, în cazul diabetului de tip 2, riscul de îmbolnăvire este cu 50 la sută mai mic

DISTRIBUIȚI

Copiii născuţi după anul 2000 vor avea o durată de viaţă mai mică decât cea a părinţilor lor. Este rezultatul studiilor din ultima vreme, care au scos la iveală faptul că stilul de viaţă nesănătos le influenţează starea de sănătate a celor mici. Prevenţia este foarte importantă, spun specialiştii, pentru că reduce gradul de îmbolnăvire. De exemplu, în cazul diabetului de tip 2, riscul de îmbolnăvire este cu 50 la sută mai mic.

Conform studiilor, în România, 34% din populaţia adultă este supraponderală, 31% este obeză şi 11,6% are diabet. Sunt cifre îngrijorătoare, pe care nişte voluntari s-au hotărât să le înfrunte cu un program de prevenţie. Primii verificaţi sunt elevii de clasa a 5-a din Ploieşti.

Băieţelul face sport regulat şi părinţii au grijă să îl hrănească sănătos. Chiar şi aşa testarea medicală a evidenţiat o problemă de postură.

Prevenţia iniţiată de voluntari este non invazivă.

Medicii spun că doar 10% dintre bolnavii de diabet vin cu un bagaj genetic în acest sens.

Şi totuşi, există nişte simptome pe care părinţii ar trebui să le observe la copii imediat ce ele apar.

Programul iniţiat pentru prima dată în ţara noastră acum, la Ploieşti, a fost testat deja în Polonia. Acolo 17% dintre elevii evaluaţi prezentau risc de îmbolnăvire cu diabet zaharat de tip 2, aşa că părinţii lor au putut să îi trateze în timp util.