Control la spitalul Sfânta Maria din Capitală. Inspectorii ANT vor să se asigure dacă transplantul de plămâni se poate face în siguranţă la noi în ţară

DISTRIBUIȚI

Control la spitalul Sfânta Maria din Capitală!  Ministrul Sănătăţii a trimis o echipă de la Agenţia Naţională de Transplant să facă verificări. Inspectorii ANT vor examina toată aparatura medicală. Vor să se asigure dacă sunt condiţiile necesare pentru ca o astfel de intervenţie să se poată face în siguranţă şi la noi în ţară. Decizia a fost luată după ce Florian Bodog a avut o întâlnire de urgenţă cu primarul general al Capitalei. Totul, după ce clinica din Viena a refuzat să mai opereze pacienţii românii.

Controlul de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală vine în urma deciziei luată de ministrul sănătăţii Florian Bodog şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Se vor verifica standardele pe care trebuie să le îndeplinească o clinică pentru a putea efectua un transplant pulmonar în condiţii de siguranţă pentru pacient. Examinarea este făcută pe baza grilei Agenţiei Naţionale de Transplant, fiind luate în calcul atât dotările centrului, cât şi personalul medical.

Reporterii Prima Tv au încercat să stea de vorbă, pe baza acestui subiect, şi cu reprezentanţii spitalului, dar nu au fost primiţi.

În urma tuturor verificărilor, ar urma să se decidă dacă acest centru de la spitalul Sfânta Maria poate fi inclus sau nu în Programul Naţional de Transplant. Preşedintele ANT este însă aproape sigur că vom asista la primul transplant pulmonar la noi ţară.

Verificările vin în contextul în care centrul a primit deja o acreditare în urmă cu un an, dar de atunci şi până acum nu s-a efectuat nicio intervenţie de transplant. Un control la Sfânta Maria a avut loc şi în timpul mandatului fostului ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu. Un raport întocmit atunci arăta că nu erau respectate toate condiţiile pentru efectuarea unui transplant pulmonar.

Toată criza a apărut după ce clinica AKH de la Viena a anunţat oficial că nu mai primeşte pacienţii români pentru transplant pulmonar, deşi erau deja pacienţi înscrişi pe lista de aşteptare. Ministrul Sănătăţii acuză spitalul că a reziliat unilateral contractul, în afara legii. Florian Bodog a declarat că a stabilit şi o discuţie la telefon cu reprezentanţii clinicii.