Contractul Colectiv de Muncă la CFR (Infrastructură) se prelungeşte cu 30 de zile şi greva s-a oprit, dar la CFR Călători situaţia e încă incertă, sindicatele şi conducerea încercând să-i convingă pe grevişti să oprească protestul

DISTRIBUIȚI

În ceea ce priveşte CFR SA, conducerea şi sindicatele au ajuns la un acord care prevede prelungirea contractului de muncă actual (care expirase pe 21 martie) până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al companiei. „Acest buget prevede o majorare pe medie a anvelopei salariale cu 22,5%, ceea ce înseamnă majorări cu 18% până la 30% ale salariilor, în baza unei grile de ierarhizare a funcţiilor şi răspunderilor angajaţilor”, a declarat Marius Chiper, directorul general al CFR SA, după ieşirea de la negocierile purtate cu sindicatele.

La CFR Călători însă, situaţia era incertă şi la ieşirea din runda de negocieri purtate după-amiază, în condiţiile în care sindicatele au cerut majorări de 20% ale salariilor, iar compania propune doar 9%. Sindicaliştii au semnalat conducerii că există salariaţi extrem de nemulţumiţi şi că s-ar putea înregistra noi greve spontane, dar încă nu s-a ajuns la un compromis după negocierile purtate în această după-amiază. „Contractul Colectiv de Muncă la CFR Călători expiră în această noapte, la ora 0.00, şi e greu de anticipat dacă greviştii vor opri sau nu, joi, trenurile. Facem apel la toţi salariaţii să înţeleagă situaţia în care ne aflăm şi să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.