Continuă dezbaterile pe aşa-zisa gaură din buget în valoare de zece miliarde de lei. Astăzi, alte persoane au fost audiate în comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament

DISTRIBUIȚI

Continuă dezbaterile pe aşa-zisa gaură din buget în valoare de zece miliarde de lei. Astăzi, alte persoane au fost audiate în comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament. Preşedinţii comisiilor cer să se amâne termenul de prezentare a raportului în acest caz. Deocamdată, nu au suficiente informaţii şi nu pot explica de ce estimările au fost mai mari decât veniturile. Interesant este faptul că aceste estimări, nerealiste sau prea ambiţioase, au fost făcute iniţial de Guvernul Ponta.

Astăzi a fost rândul Danielei Pesacaru să dea explicaţii în faţa deputaţilor şi senatorilor specializaţi în economie. Aceasta lucrează în Ministerul Finanţelor Publice din 1991, la Direcţia Generală de Programare Bugetară.

Femeia a recunoscut că aproape întotdeauna estimările au fost mai mari decât veniturile efective.

Diferenţa o vom afla exact săptămâna viitoare, în data de 25 ianuarie, atunci când pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice va apărea execuţia bugetară pe luna decembrie, care cuprinde toate cifrele anului 2016. Însă, chiar şi aşa, fără să ştie datele finale, Liviu Dragnea susţine că a găsit o gaură în buget în valoare de 10 miliarde de lei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai declarat că absorbţia fondurilor europene a fost mică în 2016 faţă prognoza făcută de Guvernul Cioloş. Numai că, în realitate, estimările iniţiale au fost realizate de Guvernul Ponta şi preluate de Cioloş şi echipa sa. 

„În 2015, Guvernul Ponta a estimat că în 2016 ar putea fi încasate 12,3 miliarde de lei din fonduri europene. Estimarea s-a dovedit a fi total nerealistă în condiţiile în care programele europene de finanţare erau blocate sau mult întârziate.”, a scris fostul premier pe Facebook

Detaliu, aparent irelevant pentru parlamentari.

Comisiile reunite de Buget-Finanţe ar trebui să desluşească misterul găurii din buget în zece zile. Însă, informaţiile care au fost culese până acum nu sunt suficiente, susţin preşedinţii comisiilor.

În acelaşi context, în prezent, inspectorii Curţii de Conturi se află în control la Ministerul de Finanţe.