Codurile de vânt puternic şi de ninsoare anunţate de meteorologi au expirat aşa că, deocamdată, doar frigul pătrunzător ne mai zgribuleşte puţin. Chiar şi aşa, la munte, pe Valea Prahovei, se schiază deja, spre bucuria turiştilor care au umplut pârtiile

DISTRIBUIȚI

Codurile de vânt puternic şi de ninsoare anunţate de meteorologi au expirat aşa că, deocamdată, doar frigul pătrunzător ne mai zgribuleşte puţin. Chiar şi aşa, la munte, pe Valea Prahovei, se schiază deja, spre bucuria turiştilor care au umplut pârtiile. La Azuga, pe Sorica, s-au făcut deja primele coborâri cu schiurile sau cu săniuţa, pe întinderea de nea care depăşeşte 15 centimetri.

A bătut atât de tare vântul în ultimele 24 de ore, în Bucureşti şi în 12 judeţe, încât zeci de acoperişuri au fost smulse şi sute de copaci au fost puşi la pământ. Şi stâlpii de electricitate au fost doborâţi în timpul vijeliei şi mai multe localităţi au rămas în beznă. Echipele de intervenţie au lucrat continuu, dar chiar şi aşa, în 6 comune din Alba, Argeş, Harghita, Maramureş şi Suceava încă mai sunt probleme.

Pe unele drumuri se circulă în continuare greu, iar pe altele deloc. Este vorba despre Transalpina, pe tronsonul Rânca Obârşia Lotrului, şi Transfăgărăşan, pe zonele cuprinse între Piscu Negru – Bâlea Cascadă şi Pojorâta – Crucea.

Totuşi, pentru unii, zăpada căzută atât de devreme a fost o bucurie. Chiar dacă pârtiile nu sunt încă oficial funcţionale, iubitorii sporturilor de iarnă au făcut bulgări, s-au dat pe derdeluş, ba chiar au şi schiat la Azuga.

Zăpada a relansat turismul montan, spre mulţumirea hotelierilor. Numărul rezervărilor a crescut considerabil în ultimele 2 zile, mai ales la hotelurile şi pensiunile care sunt poziţionate în apropierea pârtiilor.

Turistii care vin pe Valea Prahovei sunt sfătuiţi să rămână doar la baza muntelui. Salvamontiştii au închis toate traseele de altitudine din cauza stratului mare de zăpadă, care în unele locuri depăşeşte un metru. Instalaţiile de transport pe cablu nu funcţionează deaocamdată, din cauza vântului care a suflat cu peste 100 km pe oră.