Cine ar urma să beneficieze de legea graţierii? Proiectul trebuia să fie discutat şi votat în plenul Senatul, însă a fost retrimis la Comisia Juridică

DISTRIBUIȚI

Răsturnări de situaţie pe bandă rulantă în cazul legii graţierii. După ce a suferit mai multe modificări, proiectul legii graţierii ar fi trebuit astăzi discutat şi votat în plenul Senatul. Înainte cu câteva ore de şedinţa de plen, s-a stabilit însă ca actul normativ să se reîntoarcă la Comisia Juridică, comisie în cadrul căreia a suferit cele mai multe schimbări, la iniţiativa senatorului PSD, Şerban Nicolae. Dacă legea rămâne totuşi în actuala formă, peste o mie de persoane ar urma să beneficieze de ea.

  1. Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare până la 3 ani inclusiv; 2. Se graţiază în întregime pedepsele pentru persoanele care au peste 70 de ani; 3. Se graţiază cu jumătate pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate celor care au peste 60 de ani; 4. Se graţiază cu jumătate pedepsele între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate; 5. Se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoare de până la zece ani; 6. Graţierea este condiţionată de achitarea prejudiciului în 2 ani de la aplicare;

Asta prevede pe scurt actuala variantă a legii graţierii. Dacă ea va fi adoptată în această formă, în termen de 48 de ore de la intrarea ei în vigoare, 453 de persoane vor fi puse în libertate. De asemenea, alţi 589 de condamnaţi se vor alege cu pedepse mai mici cu trei ani. Excepţie de la graţiere vor face persoanele condamnate pentru corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese.

Deşi proiectul trebuia la această oră să fie în plen, pe masa senatorilor, el a fost reîntors în Comisia Juridică.

De altfel, din seara de 31 decembrie, s-au tot făcut modificări în jurul acestui subiect.

Una dintre cele mai recente modificări, la care s-a renunţat după numai o zi, a fost făcută săptămâna trecută în şedinţa Comisiei Juridice din  Senat. Preşedintele comisiei, senatorul PSD Şerban Nicolae, şi fostul şef de stat Traian Băsescu au propus să scape de puşcărie inclusiv cei care au fost condamnaţi pentru luare sau dare de mită şi trafic de influenţă.

Filmul graţieii în România a început în seara zilei de 31 ianuarie, anul acesta, atunci când Guvernul a adoptat în secret ordonanţa de urgenţă cu numărul 13. Aceasta dezincrimina abuzul în serviciul şi îi scăpa de problemele penale pe: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Elena Udrea, Ioana Băsescu, Marian Vanghelie, Radu Mazăre, Dan Şova, Alina Bica, Cristian Popescu Piedone, Sorin Oprescu.

După ce sute mii de oameni au ieşit în stradă zile la rând, în toată ţara, şi au protestat împotriva modificării Codului Penal, guvernanţii au făcut cale întoarsă.

Aşa că, s-a stabilit să se ia decizii pe marginea acestui subiect numai în Parlament. Drept urmare, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevedea, printre altele, graţierea pedepselor de până la cinci ani. În actuala formă, însă, cifra 5 a fost înlocuită cu cifra 3.

După ce va trece de Senat, proiectul legii graţierii va intra pe procedura parlamentară din Camera Deputaţilor. Aseară, în ciuda ploii, aproximativ şapte sute de persoane au protestat în Piaţa Victoriei faţă de legea graţierii.