Chiar dacă este mult mai scump ca cel din Turcia sau Bulgaria, litoralul românesc atrage turiştii ca un magnet şi în acest an. Astăzi, plajele au fost pline ochi şi cu greu mai puteai găsi un loc liber lângă apă la orele prânzului

DISTRIBUIȚI

Chiar dacă este mult mai scump ca cel din Turcia sau Bulgaria, litoralul românesc atrage turiştii ca un magnet şi în acest an. Astăzi, plajele au fost pline ochi şi cu greu mai puteai găsi un loc liber lângă apă la orele prânzului. Mulţi dintre oameni se plâng însă de condiţiile dezastruoase în care sunt cazaţi sau de mâncarea pe care o cumpără cu bani grei. Pe bună dreptate. În goana lor după profit, comercianţii nu mai ţin cont de sănătatea turiştilor şi le oferă alimente ţinute în soare sau produse expirate. Doar ieri, inspectorii pentru protecţia consumatorului au închis cinci astfel de unităţi prinse pe picior greşit.

Pe plajele de fiţe, nimeni nu se gândeşte la bani. Tinerele domnişoare care trăiesc pe picior mare îşi fac selfie uri şi se relaxează pe baldachine, cu câte o băutură scumpă ţinută la rece. Chiar dacă în ţări precum Grecia sau Turcia vacanţa de cinci stele ar fi costat chiar şi de două ori mai puţin, tinerele spun că un weekend în Mamaia face toţi banii.

De celalaltă parte sunt turiştii care merg în zona se sud a staţiunii Mamaia. Pe ei îi deranjează preţurile piperate, mizeria şi uneori chiar şi aglomeraţia. Ar fi preferat oricând o vacanţă peste hotare, dar timpul şi distanţa prea lungă faţă de casă îi împiedică să părăsească ţara.

Si nu doar turiştii profită zilele acestea de soare şi de apa mării. Din dorinţa de a câştiga cât mai mult de pe urma clienţilor, unii patroni nu mai ţin cont de normele de siguranţă şi le vând produse care le-ar putea pune sănătatea în pericol. Aşa s-a întâmplat şi în Eforie Nord, acolo unde inspectorii pentru protecţia consumatorului au închis 5 unităţi comerciale după ce s-au îngrozit de condiţiile descoperite acolo. Mizerie, alimente ţinute în căldură şi bucătării impovizate în curţile din spate, sunt doar câteva dintre deficienţele descoperite pe litoral.

Dacă în Mamaia, turiştii s-au bălăcit întreaga zi în apa mării, în staţiunile din Sud scăldatul a fost interzis. Salvamarii au arborat steagul roşu la mal din cauza valurilor puternice, dar şi a curenţilor extrem de periculoşi care se formează în unele zone.