Cezariana salvează vieţi. Operaţia de cezariană permite supravieţuirea bebeluşilor a căror dimensiune la naştere nu este adaptată la dimensiunea bazinului mamei, susţin oamenii de ştiinţă

DISTRIBUIȚI

Cezariana salvează vieţi. Concret, operaţia de cezariană permite supravieţuirea bebeluşilor a căror dimensiune la naştere nu este adaptată la dimensiunea bazinului mamei, susţin oamenii de ştiinţă. În aceste cazuri, naşterea naturală ar fi putut însemna moartea fătului.

Corina are 28 de ani şi este mămica a două fetiţe perfect sănătoase. Şi-a propus să nască natural încă de când a primit minunata veste că va aduce pe lume primul copil. Suferea însă de miopie şi nu ştia că asta ar putea fi un adevărat pericol pentru ea, atunci când va naşte. După invstigaţii amănunţite, oftalmologul i-a recomandat cezariana.

Aşa a venit pe lume Ami. După mai bine de trei ani de zile, Corina a hotărât să îi facă şi o surioară, pe Maria. Şi acum şi-ar fi dorit să nască natural. Numai că…

În cazul Corinei, o naştere pe cale naturală ar fi însemnat probleme grave atât pentru ea, cât şi pentru bebeluş.
Printre cele mai întâlnite situaţii în care se aplică operaţia de cezariană se regăsesc şi poziţia întoarsă a copilului, când placenta este desprinsă sau aşezată necorespunzător sau în cazul unui diabet al mamei, însoţit de tensiune arterială ridicată. Se recomandă cezariana şi atunci când există o incompatibilitate între dimensiunea capului fătului şi cea a pelvisului mamei. Dacă în 1960 doar în 3 la sută din cazuri fătul era prea mare pentru pelvisul mamei, în prezent acestă situaţie se regăseşte în 3,6 la sută din cazuri.

Datorită operaţiei de cezariană, aceşti copii, care ar fi murit pentru că nu puteau ieşi din uter pe cale naturală, sunt acum sănătoşi.