Cele mai grave incendii din ultima jumătate de secol din Chile sunt de neoprit. Autorităţile au declarat că acesta este cel mai mare dezastru forestier din istoria Republicii

DISTRIBUIȚI

Cele mai grave incendii din ultima jumătate de secol din Chile sunt de neoprit. Autorităţile au decretat starea de catastrofă în centrul şi în sudul ţării şi au declarat că acesta este cel mai mare dezastru forestier din istoria Republicii. Trei pompieri au murit până acum, în timp ce încercau să stingă focul.

Scene desprinse parcă din Iad. Până acum, mai bine de 130.000 de hectare de pădure şi teren au fost mistuite de flăcări. Pompierii au localizat 46 de focare active. Afectate sunt oraşele Valparaiso, capitala Santiago, precum şi regiunile O-Higgins, El Maule sau Los Lagos, printre altele

Preşedintele Michelle Bachelet a cerut ajutorul Braziliei, Canadei, Mexicului şi Spaniei. Ea şi-a anulat participarea la un summit regional ca să poată gestiona criza din ţară. Le-a promis locuitorilor din zonele afectate că vor primi ajutoare pentru a-şi reconstrui casele distruse. Deşi pericolul este exterm de mare, unii oameni au refuzat să îşi părăsească locuinţele, temându-se că nu le vor mai găsi în picioare când se vor întoarce.

Armata a fost mobilizată ca să intervină pentru stingerea incendiilor. Ministrul de Interne a precizat că nu poate exclude nicio cauză pentru izbucnirea focului, nici ipoteza unei mâini criminale. Incendiile de vegetaţie sunt frecvente pe timpul verii, în Chile, dar anul acesta seceta prelungită a agravat cu mult situaţia.