Cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe uscat, descoperit în ultimii 30 de ani, a fost inaugurat în Buzău. Specialiştii estimează că resursele găsite ar putea asigura consumul ţării timp de doi ani şi jumătate

DISTRIBUIȚI

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe uscat, descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, a fost inaugurat în Buzău. Specialiştii de la Romgaz estimează că resursele găsite pe platforma Caragele ar putea asigura consumul ţării timp de doi ani şi jumătate.

Specialiştii români au descoperit zăcământul de gaze naturale, în vara anului trecut, în zona Caragele din judeţul Buzău. Estimările arată că acesta conţine până la 27 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă că ar putea asigura independenţa energetică a României pentru doi – trei ani. Este cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani, iar autorităţile îl estimează la minim 4 miliarde de dolari. Au fost deja forate primele trei sonde, cu o investiţie totală de 40 de milioane de euro, iar tot anul acesta vor fi forate alte trei.

la rândul lui, Ministrul Energiei a mai adăugat că descoperirea zăcământului din Buzău permite României să ajungă un jucător important pe piaţa gazelor din regiune.

În zonă s-au investit până acum 40 de milioane de euro. Reprezentantii Romgaz spun că zăcământul va fi pus în producţie în 2019, după ce se vor face investiţii de încă 140 de milioane de euro.