Cei 35 de diplomaţi ruşi expulzaţi de autorităţile americane au ajuns la Moscova. Washingtonul a recurs la această măsură pentru a condamna imixtiunea hackerilor ruşi în campania prezidenţială din Statele Unite

DISTRIBUIȚI

Cei 35 de diplomaţi ruşi expulzaţi de autorităţile americane au ajuns la Moscova. Washingtonul a recurs la această măsură pentru a condamna imixtiunea hackerilor ruşi în campania prezidenţială din Statele Unite. Atacul cibernetic ar fi fost orchestat din umbră de mai multe servicii federale din Rusia. Pentru a dovedi aceste acuzaţii, FBI-ul a publicat un raport în care se arată modul de operare şi actorii care au participat la atac.

Însoţiţi de familii, cei 35 de diplomaţi ruşi expulzaţi de preşedintele Barack Obama au ajuns înapoi acasă, la bordul unui avion din flota oficială a Rusiei. Lor li s-a ordonat să părăsească Statele Unite săptămâna trecută. În plus, două sedii din New York şi Maryland, aparent folosite de serviciile de informaţii ruse, au fost evacuate şi închise. Senatorul republican John McCain a cerut sancţiuni şi mai dure împotriva Moscovei.

În timpul campaniei prezidenţiale de anul acesta, hackerii ruşi au sustras e-mailuri ale şefului de campanie al lui Hillary Clinton şi de pe serverele Partidului Democrat. Informaţiile, unele dintre ele jenante pentru democraţi, au fost publicate pe site-ul Wikileaks. Însă preşedintele-ales al Statelor Unite şi-a exprimat îndoiala în privinţa veridicităţii datelor oferite de autorităţile americane în cazul atacului cibernetic. Donald Trump a declarat şi în trecut că americanii ar trebui să uite de acest scandal şi… „să îşi vadă de viaţă”.

Pentru a susţine acestea acuzaţii, însă, Departamentul de Securitate Internă şi FBI-ul au publicat un raport de 13 pagini în care sunt date numele grupurilor de hackeri ruşi şi metodele de spearfishing sau email phishing folosite de ei ca să obţină informaţii confidenţiale. Scopul acestui raport este de a „ruşina guvernul rus prin dezvăluirea tacticilor sale”. În spatele atacului stau grupările Advanced Persistent Threat 28 şi 29, cunoscute drept Fancy Bear, respectiv Cozy Bear, care ar avea legături cu serviciul rus de spionaj militar şi cu Serviciul Federal de Securitate, FSB, din Rusia.