Ce substanţe din compoziţia ojelor sunt toxice? Medicii şi chimiştii trag un semnal de alarmă – unele lacuri de unghii din comerţ sunt nocive şi pot declanşa cancerul

DISTRIBUIȚI

Nanoparticule din negru de cărbune şi oxid de titan. Sunt două denumiri chimice pe care ar trebui să le reţină doamnele şi domnişoarele care folosesc lacuri de unghii. Aceste substanţe, din compoziţia ojelor, sunt toxice şi pătrund uşor în organism. Medicii şi chimiştii trag un semnal de alarmă – unele oje din comerţ sunt nocive şi în cel mai rău caz pot afecta activitatea creierului sau declanşează cancerul.

Specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori au găsit în compoziţia unor lacuri de unghii substanţe extrem de periculoase – oxidul de titan şi nanoparticule din negru de carbon, iată şi denumirea de pe etichetă.

Pare greu de crezut că un lac de unghii poate fi nociv, însă ştiinţa susţine afirmaţia.

Oxidul de titan, odată aplicat pe unghii, se activează la soare şi ajunge în organism, spun specialiştii în chimie.

Colorantul negru de cărbune nu are nevoie de soare pentru a pătrunde în organism, fiind sub formă de nanoparticule.

Mai sunt şi alte substanţe pe care trebuie să le evitaţi dacă le întâlniţi pe eticheta ojelor.

Dermatologii nu recomandă nici manichiura permanentă, la salon. Spun că unghiile au nevoie de pauze regulate pentru a se reface, altfel vor suferi.

În cadrul studiului au fost analizate 21 de lacuri de unghii, de la producători diferiţi, iar specialiştii au găsit şi produse corespunzătoare pentru folosire.