Ce au aprobat tehnocraţii, anulează acum noul Parlament. Asta speră şi Colegiul Psihologilor din România, care cere abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilităţi dat de ministerele fostului Executiv

DISTRIBUIȚI

Ce au aprobat tehnocraţii, anulează acum noul Parlament. Asta speră şi Colegiul Psihologilor din România, care cere abrogarea Ordinului privind evaluarea copiilor cu dizabilităţi dat de ministerele fostului Executiv. Motivul? Psihologii sunt obligaţi să dea avizul copiilor cu dizabilităţi…gratuit. Problema ar putea fi remediată pe modelul ordonanţei care prevedea reforme în sănătate, împotriva căreia Senatul a votat.

Noua metodologie pentru evaluarea copiilor cu dizabilităţi în vederea acordării lor în grad de handicap a creat o serie de nemulţumiri. Acum evaluarea o vor face doar psihologii din cadrul instituţiilor publice. Numai că, cei de la Colegiul Psihologilor din România susţin că ordinul dat de fosta conducere din Ministerele Educaţiei, Muncii şi Sănătăţii, încalcă legea.

Mai mult decât atât, susţine Colegiul, dacă într-un judeţ nu sunt suficienţi psihologi în cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Ordinul recomandă ca evaluarea să fie făcută de către angajaţii instituţiei, indiferent dacă aceştia au sau nu pregătire psihologică. Metodologiea prespune şi achiziţionarea unor anumite teste de evaluare, teste pe care multe instituţii sau psihologii individuali nu şi le permit. Asta a creat o serie de efecte imediate, printre care şi blocarea sistemului de evaluare psihologică.

În consecinţă, psihologii cer abrogarea acestui Ordin. Îşi pun speranţa în cei veniţi acum la putere şi speră că vor obţine acest lucru cu uşurinţă. Aşa cum, de altfel, s-a întâmplat şi cu ordonanţa care voia depolitizarea managementului spitalelor şi deschiderea concursurilor pentru poziţiile de director şi celor din afara sistemului universitar românesc, dar a fost respinsă de Senat. Încercând să obţinem şi o motivaţie a votului lor, senatorii ne-au refuzat.

Din cei 88 de senatori prezenţi, 52 au votat împotriva reformei în sănătate.