Cazul românului, presupus a fi pe pachetele de ţigări din toată Europa ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Familia este hotărâta să dea Comisia şi Parlamentul European în judecată

DISTRIBUIȚI

Cazul românului, presupus a fi pe pachetele de ţigări din toată Europa ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Familia este hotărâta să dea Comisia şi Parlamentul European în judecată, iar procesul se va judeca în capitala Belgiei. Cere ca poza să nu mai fie folosită dar şi daune morale în valoare de 1 milion de euro.Un expert criminalist a găsit mai multe asemănări concludente iar actele medicale dovedesc că românul a suferit un accident vascular, la fel ca în avertismentul de pe pachet.

Timid şi vizibil emoţionat, Adrian Iordăchescu, fiul presupusului român de pe pachetele de ţigări, ne povesteşte ce a simţit când a descoperit fotografia.

Concluziile unui expert criminalist i-a convins şi mai mult.

În nota de consultanţă au fost cuprinse mai multe asemănări între o poză cu tatăl lor şi fotografia de pe pachetele de ţigări printre care faţă ovală, gât scurt, gros, nas drept, riduri nazale marcate dar şi alte asemănări.

Caracteristici de fizionomie asemănătoare:

– constituţie atletică exprimată de aspectul feţei

– faţă ovală, gât scurt, gros

– sprâncene groase depărtate

– frunte înaltă cu riduri orizontale marcate şi riduri verticale cu descendenţă spre orbita ochiului stâng

– nas drept, rădăcina nasului mijlocie spre mare

– riduri nazale marcate, descendente spre colţurile gurii

– lobul urechii liber

– riduri pe partea laterală stângă a gâtului

– pilozitate semnificativă la nivelul feţei 

sursa: nota de constatare a raportului criminalistic

Asta în timp ce Comisia Europeană dă asigurări că în fotografie nu este vorba despre aceeaşi persoană.

Adrian crede că poza ar fi fost făcută în timp ce tatăl lui a fost internat la Spitalul Judeţean din Cluj. În urma unei solicitări, spitalul recunoaşte internarea pacientului dar nu şi fotografia în cauză.

Conform directivei 40, aceleaşi imagini care surprind efectele fumatului sunt folosite în toate statele membre ale Uniunii Europene,

Astfel, potrivit Comisiei Europene există peste 60 de plângeri la nivelul Uniunii pentru aceeaşi imagine. Multe sunt neîntemeiate din punct de vedere al diagnosticului ce însoţeşte poza pe pachetele de ţigări, spune Adrian.

Comisia European a precizat că va prezenta identitatea persoanei în cauză doar în cadrul unui proces. Astfel, pentru a afla adevărul, la sfârşitul acestei luni familia din România va da în judecată Comisia şi Parlamentul European pentru scoaterea din uz a acestei fotografii dar şi pentru modificarea directivei.

Imaginile de pe pachetele de ţigări ajung la producătorii de tutun prin Ministerul Sănătăţii. Până la ora difuzării acestei ştiri reprezentanţii ministerului nu au oferit un punct de vedere referitor la acest subiect.