Carnea de porc este cu aproximativ 15 la sută mai scumpă decât anul trecut. Mare atenție de unde o cumpărați!

DISTRIBUIȚI

În acest an, carnea de porc este cu aproximativ 15 la sută mai scumpă decât anul trecut. Mare atenţie de unde o cumpăraţi. Locurile sigure sunt cele autorizate de inspectorii sanitari-veterinari. Dacă preferaţi carnea din târgurile de profil, solicitaţi documentele şi nu acceptaţi sacrificarea animalului în târg, este ilegal. Şi, în niciun caz nu cumpăraţi carne vândută pe marginea trotuarului. Riscul de îmbolnăvire cu trichineloză este foarte mare.

Carnea din magazine şi măcelării a fost supusă controlului sanitar veterinar şi nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Însă dacă vreţi să vă faceţi cumpărăturile din târguri trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte. Trebuie să existe vitrine frigorifice funcţionale în care să fie depozitate produsele din carne. Totodată acestea trebuie să fie etichetate cu tipul produsului, originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate. De asemenea târgul trebuie să fie supravegheat de un medic veterinar. Iar dacă intenţionaţi să cumpăraţi însă un porc viu, nu plecaţi din târg fără documente sanitar veterinare, altfel riscaţi să fiţi sancţionaţi.

Însă cel mai mare risc este îmbolnăvirea cu trichineloză, o boală care provoacă paralizii şi se poate complica ducând chiar la deces.

De astăzi, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare au început controalele în supermarketurile din ţară, măcelării, abatoare şi carmangerii.

La sfârşitul lunii noiembrie preţul cărnii de porc înregistrat la poarta fermelor din România era mai mare faţă de anul trecut.

Asta se reflectă şi în preţul final din supermarketuri. Kilogramul de fleică de porc se vinde acum cu 15 lei faţă de 13 lei anul trecut. Un kg de spată de porc costă 10 lei, cu doi lei mai mult faţă de anul trecut. Cubuleţele din pulpă de porc se vând la 15 lei kilogramul, faţă de 14 lei anul trecut.

Însă preţul este în scădere.

Potrivit estimărilor realizate de producătorii de carne de porc, luna aceasta fermele comerciale vor sacrifica peste 500.000 de porci, care asigură aproximativ 60% din consumul intern, în timp ce restul va fi asigurat din importuri.