Cantităţile mici şi dese, transportate prin vămile româneşti, sunt cheia succesului contrabandiştilor de ţigări. Cel puţin aşa gândesc mai nou traficanţii

DISTRIBUIȚI

Cantităţile mici şi dese transportate prin vămile româneşti şi nu numai sunt cheia succesului contrabandiştilor de ţigări. Cel puţin aşa gândesc mai nou traficanţii. Chiar şi aşa, nu puţini sunt cei care ajung să fie descoperiţi în punctele de trecere a frontierei. Anul trecut, contrabanda cu ţigarete era de aproape 17 la sută din piaţa totală de ţigări. Anul acesta, şeful Direcţiei Generale a Vămilor speră ca procentul să scadă la sub 14 la sută. Asta ar înseamna încasări în plus la bugetul de stat de o sută de milioane de euro.

Anul trecut, statul român a pierdut peste 670 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigări. Contrabandiştii şi-au regândit strategia.

Grecia-Bulgaria şi apoi România! Acesta este numai unul din traseele pe care ţigările de contrabandă ajung la noi.

Industria tutunului reprezintă al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. Anual, ajung la stat trei miliarde de euro.

Industria tutunului are însă mult de suferit din cauza contrabandei.

Cea mai recentă captură a fost luni, în portul Constanţa Sud Agigea, acolo unde au fost capturate 14 milioane de ţigarete, valoarea lor fiind de 2,5 milioane de euro. Acestea au fost descoperite într-un container sosit din Thailanda.