Când trecem pragul unui spital o facem cu gândul că vom ieşi sănătoşi de acolo. Puţini dintre noi se gândesc, însă, că spitalele de la noi pot fi adevărate pericole în cazul unui eventual incendiu. Majoritatea au fost construite, ce-i drept, înainte să apară legea care le obligă să aibă autorizaţia de securitate la incendiu

DISTRIBUIȚI

Când trecem pragul unui spital o facem cu gândul că vom ieşi sănătoşi de acolo. Puţini dintre noi se gândesc, însă, că spitalele de la noi pot fi adevărate pericole în cazul unui eventual incendiu. Majoritatea au fost construite, ce-i drept, înainte să apară legea care le obligă să aibă autorizaţia de securitate la incendiu. Aşa se face că, în România, există şi judeţe unde nici măcar un spital nu deţine acest document. Vă invit acum să urmărim un nou episod din Campania „România fără autorizaţie”.

În România, sunt puţin peste 360 de spitale de stat, mai toate construite înainte de 1992. Pe atunci, nu aveau nevoie de autorizaţia de securitate la incendiu, iar legea prin care s-a introdus acest document nu se aplica şi retroactiv. Unele dintre ele nu au fost renovate niciodată şi, aşa se face că au aceleaşi standarde de pe vremuri, cu toate că fluxul de pacienţi a crescut enorm faţă de momentul când au fost construite clădirile.

În judeţul Alba, niciun spital de stat nu are autorizaţia de securitate la incendiu.

Spitalul Municipal din Sebeş face acum lucrări de modernizare, lucrări pentru care legea spune clar că este nevoie să ceară autorizaţia de la pompieri. Până acum, conducerea spitalului nu a depus, însă, documentaţia necesară.

În aceeaşi situaţie este şi Spitalul Judeţean Alba-Iulia.

Fie că au sau nu autorizaţia de la ISU, spitalele trebuie să fie dotate cu sisteme de prevenire şi de stingere a incendiilor. Spitalul Theodor Burghele este unul dintre cele cinci spitale din Capitală care aveau, în 2016, autorizaţia de securitate la incendiu. Mai precis, vorbim despre una dintre clădirile mai noi ale spitalului.

Spitalele care şi-au construit aripi sau clădiri noi şi nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu riscă, de la începutul acestei luni, amenzi care pot ajunge şi până la 10.000 de lei.