Campania Prima TV „România fără autorizaţie” continuă şi astăzi şi vorbim despre Arena Naţională, care a funcţionat aproape cinci ani fără autorizaţia de securitate la incendiu. Problema era acoperişul, care fusese fabricat dintr-un material neomologat la noi în ţară şi care a picat un test de rezistenţă la incendiu. Surprinzător, sau poate nu, povestea a ieşit la iveală la doar câteva ore după incendiul de la Colectiv

DISTRIBUIȚI

Campania Prima TV „România fără autorizaţie” continuă şi astăzi şi vorbim despre Arena Naţională, care a funcţionat aproape cinci ani fără autorizaţia de securitate la incendiu. Problema era acoperişul, care fusese fabricat dintr-un material neomologat la noi în ţară şi care a picat un test de rezistenţă la incendiu. Surprinzător, sau poate nu, povestea a ieşit la iveală la doar câteva ore după incendiul de la Colectiv.

6 septembrie 2011. Cel mai mare stadion din ţară este inaugurat cu mare fast, cu ocazia unui meci dintre România şi Franţa. Curioşi să vadă cum arată noua „perlă” a fotbalului românesc, peste 50 de mii de români au luat, atunci, tribunele cu asalt.

Dotările din noul stadion erau, la acea vreme, pe buzele tuturor politicienilor.

Cuprinşi, probabil, de mândrie că avem şi noi un stadion ca afară, nici politicienii, nici spectatorii nu se gândeau că noul stadion era un pericol public în cazul unui eventual incendiu.

Primăria Capitalei, cea care administrează stadionul, ceruse autorizaţia de securitate la incendiu. Doar că, atunci când au venit în control, pompierii şi-au dat seama că locul nu este deloc sigur în caz de incendiu şi, ca urmare, nu au eliberat autorizaţia.

Un incendiu declanşat de o simplă scânteie, ca cel din clubul Colectiv, putea fi fatal şi pentru spectatorii de pe Arena Naţională. Membrana care învelea acoperişul era fabricată dintr-un material care s-ar fi topit în câteva zeci de secunde. Pe măsură ce focul s-ar fi extins, din acoperiş s-ar fi desprins picături de foc care ar fi căzut peste cei din tribune, dar şi pe cei aflaţi pe gazon.

Iar problemele nu se opresc aici.Într-un răspuns oficial transmis echipei noastre de către primăria Capitalei, se arată că parcarea supraetajată a stadionului nu a primit, încă, autorizaţia de securitate la incendiu.

 

„În incinta Complexului Lia Manoliu există o parcare supraetajată, care a fost recepţionată în vara anului 2013, este funcţională şi se află în garanţie. Menţionăm că, în acest moment, se fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiei ISU, în conformitate cu normativele în vigoare (…).”

 

Timp de aproape cinci ani, Arena Naţională a funcţionat fără autorizaţia de la pompieri. Şi, probabil că, dacă nu ar fi fost incendiul din clubul Colectiv, situaţia ar fi fost la fel până în ziua de azi…