Căldura românilor, sub semnul întrebării. România se afla în faţa unei crize energetice iminente. Transelectrica a notificat ministerele Energiei şi Economiei despre problemele care ar putea apărea

DISTRIBUIȚI

Căldura românilor, sub semnul întrebării. România se afla în faţa unei crize energetice iminente. Transelectrica a notificat ministerele Energiei şi Economiei despre problemele care ar putea apărea în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional. În şedinţa de Guvern de joi, ministrul Energiei, Toma Petcu a spus că a observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă de către fostul Executiv. Guvernul a aprobat o hotârăre prin care se  pot lua măsuri extreme, fără ca aceasta să fie pusă anterior în dezbatere.

Din această cauză, ministrul Energiei a cerut corpului de control demararea unor verificări la complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, dar şi  în cadrul ministerului pe care-l conduce, referitoare la aprovizionarea cu energie. Miercuri, Transelectrica a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi ANRE despre iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea sistemului energetic naţional.  Cauzele ar fi prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 – 20 ianuarie 2017), deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, scăderea rezervelor de apă şi din marile acumulări hidroenergetice şi deficitul semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie. Şi nu în ultimul rând, consumurile mari de gaze naturale dar şi de energie electrică, afectarea surselor de energie electrică produsă din surse regenerabile, în mod deosebit parcurile eoliene şi provizionarea îngreunată a centralelor din cauza transportului dificil al cărbunelui. În şedinţa de Guvern de joi, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern care permite Transelectrica să ia măsuri extreme, cum ar fi întreruperea exporturilor de energie, în cazul apariţiei unei situaţii extreme.

„Experienţa ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale şi energie electrică ne obligă să nu trecem uşor peste acest episod şi să gândim soluţii pentru eventuale situaţii similare, poate chiar mai grave. Hotărârea poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol.  Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia ci un plan B la care putem apela în cazul în care situaţia o cere” a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranţa funcţionării atât a reţelei de transport de energiei electrică cât şi a reţelei de transport a gazelor naturale, este o măsură care s-ar aplica strict în situaţia în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale. O altă măsură prevăzută în hotărârea de Guvern este limitarea în tranşe a consumului de energie electrică. Reprezentanţii ministerului Energiei asigură că limitarea nu ar afecta populaţia, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică.

După şedinţa de Guvern, reprezentanţii ministerului Energiei au venit cu o nouă informaţie şi spun că Sistemul Electroenergetic Naţional se poate baza cu certitudine pentru o funcţionare fără întrerupere doar pe stocurile de aproape 350.000 de tone de cărbune existente în depozitele centralelor.