Ca să nu îşi dezamăgească nicidecum clienţii, agricultorii au găsit soluţii cu ajutorul cărora să nu le îngheţe răsadurile. Încălzesc solariile cu centrale termice

DISTRIBUIȚI

În cel mult o lună, pe pieţele noastre trebuie să apară trufandalele: ceapa, usturoiul, salata verde, ridichiile şi multe alte legume… Ca să nu îşi dezamăgească nicidecum clienţii, agricultorii au găsit soluţii cu ajutorul cărora să nu le îngheţe răsadurile. Încălzesc solariile cu centrale termice!

Agricultorii din Băleni, Dâmboviţa, sunt renumiţi în toată ţara pentru răsadurile lor. În spatele acestui renume stau însă ore întregi de muncă şi multă cheltuială.

Răsadurile abia semănate trebuie ţinute cel puţin două zile la temperaturi de 22-24 de grade, la întuneric, iar apoi sunt scoase la lumină pentru fotosinteză.

Cei care au încălzire pe lemne trebuie să se trezească de cel puţin două ori pe noapte, ca să pună pe foc. Altfel, temperatura scade brusc, iar răsadurile sunt compromise.

Tot în Băleni l-am întâlnit pe Ionuţ. El este singurul agricultor care creşte răsaduri într-un container în care temperatura se menţine constant la 28 de grade. Ideea a furat-o de la turci.

A investit 4.000 de euro, dar nu regretă niciun ban. Munca îi este mult uşurată şi, în plus, gerul nu îi omoară răsadurile.