Bolnavii României, prea puţin importanţi pentru aleşii neamului! Astăzi a avut loc prima dezbatere, între parlamentari şi foşti pacienţi, a legii tuberculozei în Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor. Numai teoretic, însă!

DISTRIBUIȚI

Bolnavii României, prea puţin importanţi pentru aleşii neamului! Astăzi a avut loc prima dezbatere, între parlamentari şi foşti pacienţi, a legii tuberculozei în Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor. Numai teoretic, însă! Practic, cei care au suferit de tuberculoză au vorbit mai mult cu ei înşişi. Deşi Comisia de Sănătate are nouăsprezece membri, la dezbatere au participat numai doi. În România anului 2017 nu există o lege a tuberculozei în vigoare, iar mulţi bolnavi primesc tratamentul de care au nevoie de la asociaţii din străinătate.

În urmă cu câţiva ani, Ancuţa Neacşu a fost disgnosticată cu tuberculoză simplă, dar şi cu tuberculoză multidrog rezistentă. Aceasta din urmă fiind o formă extrem de gravă.

Din fericire, Ancuţa este acum complet vindecată. Dar nu datorită sistemului sanitar din România.

Este o realitate cruntă. Românii care suferă de cea mai gravă formă de tuberculoză trebuie să aştepte medicamente de peste hotare. De asemenea, statul nu ajută bolnavii de tuberculoză nici atunci când vine vorba de sprijin financiar, mai ales că cei mai mulţi pacienţi provin din medii precare.

Mai mulţi oameni care au suferit de această boală au venit în faţa deputaţilor din Comisia de Sănătate pentru a participa la dezbaterea pe legea tuberculozei şi pentru a explica de ce este nevoie de un astfel de act normativ. Numai că, surpriză! Deşi este mijlocul săptămânii, iar şedinţa a fost programată de ieri, Parlamentul României a fost…cam pustiu.

Preşedintele comisiei a încercat să-şi scuze colegii chiulangii.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză. Avem, în fiecare an, peste 3.500 de persoane bolnave de tuberculoză, iar aproximativ 1.200 mor din cauza acestei afecţiuni. În momentul de faţă, în ţara noastră, există un program naţional de combatere a bolii, dar nu şi o lege a tuberculozei, care să-i sprijine pe pacienţi.