Bisericile sunt verificate zilele acestea de pompieri. Aceştia se asigură că lăcaşurile de cult au stingătoare, ieşiri de urgenţă şi un plan în caz de incendiu, iar preoţii primesc instrucţiuni pentru a şti cum să acţioneze în cazul unui incendiu

DISTRIBUIȚI

Mai sunt doar trei zile până când credincioşii vor merge să ia Lumină, sărbătorind Învierea lui Isus. La bisericile din ţară oamenii sunt aşteptaţi în număr extrem de mare, aşa că se impun şi măsuri de protecţie. Bisericile sunt verificate zilele acestea de pompieri. Aceştia din urmă se asigură că lăcaşurile de cult au stingătoare, ieşiri de urgenţă şi un plan în caz de incendiu. Preoţii primesc instrucţiuni pentru a şti cum să acţioneze în cazul unui incendiu. Slujbele în bisericile acoperite de schele sunt compet interzise.

Este discuţia surprinsă între preotul paroh de la o biserică din judeţul Ilfov şi unul dintre pompierii veniţi joi pentru a inspecta lăcaşul. Verificările celor de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au început încă de acum două săptămâni, dar au fost intensificate în ultimele două zile. De exemplu, la biserica din imagini, inspecţia şi instrucţiunile sunt necesare aici fiind asteptaţi de Înviere peste 4 mii de oameni.

Pe lângă obstacole cum ar fi covoarele, uşile bisericii trebuie să fie deschise iar căile de evacuare eliberate. De asemnea, stingătoarele să fie prezente şi în termen de valabilitate.

Există însă şi biserici unde slujba de Înviere va fi complet interzisă, şi nu din ordinul pompierilor.

Atenţie sporită trebuie să manifestaţi şi când aduceţi Lumina Sfântă acasă. Mai ales dacă doriţi să o lăsaţi aprinsă.

În 2016, la nivel naţional, mai multe lăcaşuri de cult au căzut pradă flăcărilor. Au fost pagube însemnate la bisericii din Mureş, Buzău şi Neamţ.