Barack Obama a ţinut ultimul său discurs în calitate de preşedinte al Statelor Unite. Şeful de la Casa Albă a vorbit în faţa a peste 16.000 de simpatizanţi la Chicago

DISTRIBUIȚI

Barack Obama a ţinut ultimul său discurs în calitate de preşedinte al Statelor Unite. Şeful de la Casa Albă a vorbit în faţa a peste 16.000 de simpatizanţi la Chicago, oraşul unde şi-a început cariera politică. În cuvântare, liderul de la Washington s-a arătat încrezător în viitorul Americii, dar a avertizat cetăţenii să nu înceteze să lupte pentru apărarea democraţiei. De la acest discurs nu au lipsit momentele emoţionante şi lacrimile.

În discursul de adio, Barack Obama a declarat că America este mai puternică şi mai bună decât acum opt ani, atunci când primul preşedinte afro-american al Statelor Unite a venit la Casa Albă. Totuşi, a adăugat Obama, „democraţia este ameninţată atunci când o luăm de bună”. O referire voalată la recentele scandaluri interne din ţară şi la intenţia viitorului lider de la Washington, Donald Trump, de a schimba anumite politici implementate de către Barack Obama.

Obama a subliniat importanţa solidarităţii, a acceptării şi integrării imigranţilor, dar şi despre cele mai mari ameninţări la adresa democraţiei: inegalităţile economice, diviziunile rasiale şi izolarea diferitelor segmente ale populaţiei. Cel mai emoţionant moment al serii a fost legat de mulţumirile pe care preşedintele le-a adresat celor care i-au fost aproape în ultimii ani: soţiei, fiicelor şi vicepreşedintelui Joe Biden.

Însuşi preşedintele a vărsat câteva lacrimi pe scenă, copleşit de însemnătatea momentului şi de atmosfera fantastică oferită de public.

Barack Obama părăseşte Casa Albă pe 20 ianuarie, atunci când Donald Trump va fi învestit ca al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.