Barack Obama a comutat pedeapsa lui Chelsea Manning, soldatul transsexual care, în 2010 a sustras documente confidenţiale, publicate ulterior pe site-ul Wikileaks. Aceasta a fost una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii secrete din istoria Statelor Unite

DISTRIBUIȚI

Ultima decizie importantă luată de preşedintele Statelor Unite. Barack Obama a comutat pedeapsa lui Chelsea Manning, soldatul transsexual care, în 2010 a sustras documente confidenţiale, publicate ulterior pe site-ul Wikileaks. Aceasta a fost una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii secrete din istoria Statelor Unite.

Chelsea Manning va părăsi închisoarea în mai anul acesta. Pedeapsa ei, dacă Barack Obama nu i-ar fi comutat sentinţa, ar fi fost ispăşită abia în 2045. Fostul soldat în vârstă de 29 de ani a fost condamnat în 2013 la 35 de ani de închisoare de curtea marţială, pentru că a scurs informaţii diplomatice sensibile către gruparea pro-transparenţă Wikileaks. Unul dintre videoclipurile sustrase arată cum militarii americani mobilizaţi peste hotare ţintesc civili.

Chelsea Manning, născută Bradley Manning, a fost diagnosticată cu o tulburare de gen, iar în 2014 şi-a schimbat oficial numele. Armata, însă, continuă să o considere pe Chelsea bărbat.

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, acum aflat sub protecţia ambasadei Ecuadorului de la Londra, a precizat acum câteva zile că se va preda autorităţilor, dacă Obama o va graţia pe Chelsea Manning. Însă comutarea pedepsei lui Manning nu este o graţiere, aşa cum au cerut, prin numeroase proteste, activiştii pentru drepturile omului. În privinţa lui Edward Snowden, cel care care a sustras informaţii sensibile de la Agenţia Naţională pentru securitate naţională şi aflat în autoexil în Rusia, presa speculează că acesta ar putea fi extrădat la ordinul lui Vladimir Putin, de îndată ce Donald Trump se instalează la Casa Albă.