Balena Albastră face victime colaterale. Tânăr indicat drept călăuza jucătorilor în Ploieşti: „M-au sunat şi noaptea, m-au ameninţat că-mi iau gâtul“

DISTRIBUIȚI

Un tânăr de 19 ani din Ploieşti a reclamat la Poliţie că persoane necunoscute i-au clonat contul de Facebook şi au postat mesaje prin care-l indică drept una dintre călăuzele experimentului online sinistru. Victima susţine că, după incident, a primit zeci de telefoane de la adolescenţi care i-au cerut ajutorul pentru a intra în joc, dar şi ameninţări cu moartea.

Jocul Balena Albastră a început să facă victime colaterale în România. Un tânăr de 19 ani din Ploieşti a ajuns la Poliţie, după ce, pe contul personal de Facebook, a apărut un mesaj care-l indica drept călăuza jucătorilor din Prahova şi îi invita şi pe alţii să ia parte la experimentul online sinistru.

Tânărul, pe nume Mădălin Bogdan Ghiţă, spune însă că este total străin de jocul morbid, despre care a aflat doar din buletinele de ştiri. Pe de altă parte, Ghiţă afirmă că persoane necunoscute i-au făcut un cont fals de Facebook, cu numele „Bogdan Madalin Ghita“, şi i-au atribuit afirmaţii care nu sunt ale lui. Deranjat de prejudiciile de imagine pe care i le-au provocat piraţii online, tânărul a făcut plângere la Poliţie, iar în prezent se desfăşoară o anchetă în acest caz.

„Hai şi tu! În ultima vreme, foarte mulţi adolescenţi din România s-au implicat într-o activitate online intitulată Blue Whale Challenge. Cine doreşte se poate înscrie pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, oricine poate adera la grupurile care promovează conceputul. Imediat după înscriere, vei fi contactat de călăuze. Ulterior, timp de 50 de zile, primeşti câte o sarcină de îndeplinit. Dacă eşti interesat, mă poţi contacta la nr 07….. Poate cu puţin noroc, voi fi călăuza ta“, este mesajul postat vineri, 17 martie, pe contul de Facebook clonat.

Mesajul apare ca fiind postat de către tânărul ploieştean, iar la finalul acestuia hackerii i-au lăsat şi numărul de telefon real. Bogdan Ghiţă spune că în interval de câteva ore a fost sunat de zeci de tineri care şi-au exprimat intenţia de a lua parte la fenomenul Balena Albastră. „Au fost oameni care au luat în serios acest mesaj, m-au sunat cu număr necunoscut şi mi-au cerut să-i ajut să se înscrie în joc. Le-am spus de fiecare dată că n-am nicio legătură, că este o farsă. Le-am spus că sunt tineri, că au toată viaţa înainte, că reprezintă generaţia care va vota în curând pentru un viitor mai bun. Dar ei mă tot întrebau ce pot să facă ca să intre în jocul respectiv. Le-am spus că nu am nicio legătură cu respectiva postare, i-am sfătuit să renunţe, că au toată viaţa înainte” a declarat Marian.

sursa: www.adevarul.ro