Avem legi, dar nu avem cu cine să le aplicăm. Aşa că protejarea victimelor violenţei domestice, care, numai în ultima lună, a dus la două decese, rămâne în continuare un deziderat. Guvernul a introdus în şedinţa de joi, ordinul de protecţie provizoriu prin care poliţiştii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu, în cazul unei situaţii de violenţă domestică. Problema este că avem prea puţini poliţişti în sistem şi în plus se vorbeşte încă de subfinanţare

DISTRIBUIȚI

Avem legi, dar nu avem cu cine să le aplicăm. Aşa că protejarea victimelor violenţei domestice, care, numai în ultima lună, a dus la două decese, rămâne în continuare un deziderat. Guvernul a introdus în şedinţa de joi, ordinul de protecţie provizoriu prin care poliţiştii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu, în cazul unei situaţii de violenţă domestică. Problema este că avem prea puţini poliţişti în sistem şi în plus se vorbeşte încă de subfinanţare.

Legea privind combaterea violenţei în familie a fost modificată joi, în şedinţa de Guvern, fiind introduse noi măsuri pentru protejarea imediată a victimei şi înlăturarea agresorului. Astfel, a fost introdus ordinul de protecţie provizoriu.

După ce poliţistul va emite Ordinul de Protecţie Provizoriu, documentul va fi confirmat de către procuror, pe baza declaraţiilor şi a probelor strânse de către poliţist. Ulterior, procurorul va avea obligaţia să transmită Ordinul de Protecţie Provizoriu împreună cu toate dovezile existente la dosar către judecător, iar acesta se va pronunţa prin emiterea unui Ordin de Protecţie. Poliţistul va avea dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şpi cu forţa.

Prin ordinul de protecţie provizoriu, poliţistul poate să recurgă la evacuarea agresorului din domiciliu, cu interdicţia de a reveni pe toată durata valabilităţii ordinului de protecţie provizoriu. Poate lua măsura stabilirii unei distanţe minime de apropiere de victimă, fie că vorbim de casă, loc de muncă sau şcoală. De asemenea cheile sau armele agresorului vor fi confiscate. Din datele Inspectoratului General de Poliţie, în 2016 au fost înregistrate 36.664 de victime ale violenţei în familie, 191 de decese precizate de ministerul public, 2574 de ordine de protecţie emise din care 743 au fost încălcate. Anul trecut, au fost mai puţine victime ale violenţei domestice înregistrate dar numărul ordinelor de protecţie încălcate a fost mai mare. Peste o mie.