Avalanşă în Munţii Retezat. Doi copii de 13 şi 14 ani au murit, îngropaţi de valul de zăpadă, iar alte trei persoane au fost rănite

DISTRIBUIȚI

Avalanşă în Munţii Retezat. Doi copii de 13 şi 14 ani au murit, îngropaţi de valul de zăpadă, iar alte trei persoane au fost rănite. Autorităţile s-au mobilizat şi au trimis în zonă salvamontişti, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi salvatori de la jandarmeria montană. În plus, se ia in calcul chiar şi trimiterea unui elicopter SMURD în zonă. Cele cinci persoane suprinse de avalanşă erau turişti şi se aflau pe un traseu de vară în zona Bucura-Peleaga.

Este stare de alertă în Munţii Retezat după ce cinci turişti au fost surprinşi de avalanşă, iar doi dintre ei, în vârstă de doar 13 şi 14 ani, au murit după ce au fost înghiţiţi de valul de nămeţi. Ceilalţi trei adulţi sunt încă pe munte, iar salvatorii care încearcă să ajungă la ei, spun că aceştia sunt acum în afara oricărui pericol.

Alarma s-a dat în jurul orei 14 şi 40 de minute când un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că cinci persoane au fost suprinde de o avalanşă în Munţii Retezat. Cei trei adulţi au fost scoşi din nămeţi în ultimul moment, însă pentru cei doi copii nu s-a mai putut face nimic.

Tragedia s-a produs pe traseul Peleaga, unde în ultimele zile a nins abundent şi s-a depus un strat de 50-60 de centimetri. Mai exact, o pulbere aşezată peste un strat îngheţat de zăpadă. În plus, vântul suflă cu putere în zonă.

Salvamontiştii avertiează că riscul de producere a unor avalanşe pe traseele montane din Carpaţii Meridionali este mare încă de ieri. Ninsorile din ultimele 24 de ore au făcut ca stratul de zăpadă la cota 2000 să măsoare 154 de cm. Încă de ieri, salvatorii au solicitat turiştilor care practică sporturile de iarnă să nu se aventureze la altitudini de peste 1800 de metri, riscul producerii unor avalanşe fiind foarte mare, după ninsorile din ultimele trei zile.