Au trecut doi ani de la tragedia din Colectiv, timp în care inspectorii din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au făcut eforturi pentru a uşura procesul de avizare şi funcţionare a construcţiilor fără a pune viaţa oamenilor în pericol. Au făcut zeci de mii de controale, au închis sute de cluburi şi discoteci care funcţionau fără aviz şi au dat amenzi de aproape 60 de milioane de lei. Chiar dacă numărul de solicitări pentru autorizaţia de securitate de incendiu a crescut cu peste 80 la sută, mulţi patroni de cluburi nu au învăţat nimic

DISTRIBUIȚI

Au trecut doi ani de la tragedia din Colectiv, timp în care inspectorii din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au făcut eforturi pentru a uşura procesul de avizare şi funcţionare a construcţiilor fără a pune viaţa oamenilor în pericol. Au făcut zeci de mii de controale, au închis sute de cluburi şi discoteci care funcţionau fără aviz şi au dat amenzi de aproape 60 de milioane de lei. Chiar dacă numărul de solicitări pentru autorizaţia de securitate de incendiu a crescut cu peste 80 la sută, mulţi patroni de cluburi nu au învăţat nimic din tragicul eveniment în care şi-au pierdut viaţa 65 de persoane şi îşi pun în continuare clienţii în pericol. În întreaga ţară funcţionează aproape 3.700 de baruri, restaurante şi spaţii de cazare fără aviz ISU.

Imediat după tragicul eveniment din clubul Colectiv, pompierii militari au luat măsuri pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente şi pentru a consolida siguranţa cetăţenilor. În primul rând, au depus eforturi pentru modificarea cadrului legislativ în ceea ce priveşte procesul greoi de avizare şi autorizare a construcţiilor. La doar trei zile după tragedie, Guvernul a aprobat o hotărâre care stabilea criteriile prin care spaţiile fără aviz de incendiu puteau fi închise.

Au urmat aproape 24 de mii de controale în cluburi şi baruri, multe dintre ele neanunţate şi făcute mai ales noaptea, pentru ca patronii să nu aibă timp de eschive. În doi ani au fost închise 113 obiective dintre cele verificate şi doar 65 şi-au reluat activitatea după ce au intrat în legalitate. Alte 353 şi-au suspendat singure activitatea.

Cele mai întâlnite nereguli au fost improvizaţiile la instalaţiile electrice, căi de evacuare nemarcate, lipsa stingătoarelor sau defecţiuni ale acestora şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. S-au dat aproape 17 mii de amenzi în valoare totală de aproximativ 60 de milioane de lei. Numărul celor care au solicitat avize şi autorizaţii a crescut cu 84 la sută, fiind emise aproape 6.000 de astfel de acte. Cu toate acestea, mulţi patroni de cluburi, discoteci sau unităţi de cazare au rămas nepăstori şi preferă în continuare să fenteze legile. La nivel naţional, încă mai funcţionează în acest moment 3.687 de unităţi fără autorizaţie, adică 9 la sută din numărul total. Legea prevede, pe lângă închiderea locaţiilor care sunt în ilegalitate, amenzi cuprinse între 20 de mii şi 50 de mii de lei, de 10 ori mai mari decât acum doi ani.