Au mai rămas mai puţin de 24 de ore până la începerea oficială a celui mai mare pelerinaj ortodox din România. Ca să fie siguri că vor fi primii care vor săruta racla în care se află moaştele cuvioasei Parascheva, doi credincioşi s-au aşezat deja la coadă

DISTRIBUIȚI

Au mai rămas mai puţin de 24 de ore până la începerea oficială a celui mai mare pelerinaj ortodox din România. Ca să fie siguri că vor fi primii care vor săruta racla în care se află moaştele cuvioasei Parascheva, doi credincioşi s-au aşezat deja la coadă. Unul este din Focşani, iar celălalt din Piatra Neamţ, însă ambii au venit îmbrăcaţi gros, înarmaţi cu multă răbdare şi cu câte o plasă cu merinde şi apă. Ei îşi vor petrece noaptea sub cerul liber, în rugăciune.

La cei 77 de ani ai săi, domnul Ticu Mocanu a venit tocmai din Focşani şi s-a aşezat cuminte, primul, la intrarea în curtea mitropoliei, pe un scăunel de pescuit. A adus cu el o plăsuţă cu câte ceva de-ale gurii. Dar nu-i trebuie multe, căci e obişnuit să postească, oricum, şase luni pe an.

Tot astăzi s-a aşezat în faţa curţii şi doamna Elena, care a venit din Piatra Neamţ să se roage pentru sănătate şi iertare de păcate.

Mâine dimineaţă, la ora 6, racla va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi va fi aşezată pe catafalcul din curte, iar sute de mii de credincioşi din toată ţara se vor închina. În această noapte, 150 de autocare cu pelerini din oraşul Voluntari vor ajunge la Iaşi.

Nu toţi credincioşii au această şansă. Doamna Paula Paraschiva este născută pe 14 octombrie 1935. Anul acesta, vârsta nu-i mai permite să meargă la pelerinaj de ziua ei.

Alţii ar fi dat orice să meargă şi ei să se închine la moaşte, însă traiul greu nu le permite nici drumul până la Iaşi.

Aşa că, oamenilor nu le rămâne decât să pregătească o mâncare bună şi să se roage în ziua de 14 octombrie la bisericile din cartierele lor.

În secolul al XIV-lea, moaştele sfintei au fost descoperite şi duse la Târnovo. Au stat apoi o perioadă la Constantinopol, iar în secolul al XVII-lea au ajuns în ţara noastră.

Ocrotitoarea Moldovei va fi scoasă în procesiune şi purtată pe umeri marţi dimineaţă, la ora 6. Pelerinajul se va încheia duminică.