Au fost şi români care nu au avut liber în noaptea de revelion şi nu s-au putut distra. Nea Ioan, un bătrân din Sălaj, a muncit şi în noaptea dintre ani. I-a dus pe oameni cu o barcă dintr-un mal în celălalt al Someşului

DISTRIBUIȚI

Au fost, însă, şi români care nu au avut liber în noaptea de revelion şi nu s-au putut distra. Unul dintre ei este nea Ioan, un bătrân din Sălaj, care stă la dispoziţia celorlalţi tot anul, înclusiv la trecerea dintre ani. Îi duce cu o barcă dintr-un mal în celălalt al Someşului, aşa încât să poată ajunge la serviciu, sau la oraş… E meseria lui de ani de zile şi n-ar abandona-o pentru nimic în lume. Faptul că poate să le fie de ajutor semenilor înseamnă totul pentru el. 

Ioan Puşcaş locuieşte în satul Podiş şi este angajat de săteni să-i treacă apa râului Someş de câte ori este nevoie, pe tot parcursul anului. Noapte sau zi, vară sau iarnă, nea NUCU , aşa cum este alintat de cei apropiaţi, este permanent la dispoziţia celor care au nevoie de el.

20 de sateni au zilnic nevoie de ajutorul lui, ca să meargă la serviciu. Dacă nu i-ar trece nea Ioan cu barca, ar trebui să facă un ocol de 4 kilometri, pe jos, prin satele învecinate, până la cel mai apropiat pod.

În ajun de An Nou, s-a trezit la ora 5 dimineaţa ca să-l ducă pe celălalt mal pe primul abonat. Apoi, toată ziua a avut treabă. Nici nu a avut timp să se gândească la distracţia lui revelion, ci mai degrabă a celorlalţi.

Şi aşa a stat… toată noaptea după ei… ca să îi aducă în siguranţă, înapoi. Meseria de luntraş nu este deloc uşoară. Apele involburate sau îngheţate ale Someşului pot în orice moment să răstoarne barca. De aproape 20 de ani, însă, nea Nucu înfruntă toate pericolele, fără să aibă vreun incident.

Tot ce-şi mai doreşte acum Nea Nucu este să rămână sănătos, ca să apuce să iasă la pensie.