Au cumpărat câini cu bani grei, iar după câteva luni au constatat că suferă de boli grave. Este o mafie, avertizează iubitorii de animale

DISTRIBUIȚI

Spun că vând câini sănătoşi, de rasă, cu pedigree. Însă, în realitate, fac exact contrariul. Vorbim despre crescătorii de câini sau aşa-zişii deţinători de canise. Internetul este din ce în ce mai plin de oameni care au cumpărat pe bani grei patrupede, iar după câteva luni au constatat că suferă de boli grave ori că nu au nimic în comun cu rasa pe care au cerut-o. Mai mult, în crescătorii, animalele sunt ţinute în condiţii improprii. Este o mafie, avertizează iubitorii de animale! Ce fac autorităţile în acest caz? Nimic. Priviţi.

În urmă cu doar câteva luni, această căţeluşă a fost cumpărată dintr-o crescătorie ca fiind din rasa yorkshire. Proprietarii au constat însă ceva mai târziu, cu ajutorul medicilor veterinari, că nu are nicio legătura cu rasa şi că se aseamănă numai la… culori.

Fenomenul este unul extrem de întâlnit atât în pet-shop-uri cât şi la unele canise de la noi din ţară. Necontrolaţi de cele mai multe ori de nimeni şi din dorinţa de înavuţire rapidă, unii crescători „fentează” legile în vigoare şi ajung să vândă animale cu tot felul de probleme. Iar pentru a vinde cât mai mult, unii deţinători  de canise ajung inclusiv să facă incesturi între animale. Adică anumite femele sunt lăsate să se împerecheze cu proprii pui. Ceea ce, spun medicii veterinari, creează alţi pui cu mari probleme de sănătate.

În plus, în multe crescătorii, animalele sunt ţinute în condiţii improprii. Stau închise cât e ziua de lungă în padocuri, de multe ori într-o mizerie de nedescris.

Asta, în ciuda faptului că în acuala lege a protecţiei animalelor se specifică clar:

Specialiştii spun că, pentru a evita să cumpărăm un animal bolnav, atunci când decidem să o facem, cel mai bine ar fi să-l achiziţonăm cu tot cu pedigree. Adică, cu tot cu documentul care arată originea animalului. În acest fel, vă asiguraţi că rasa este corespunzătoare şi că puiul nu este obţinut din împrerecherea unor animale înrudite. Din păcate, trebuie să fiţi pregăţiţi să scoateţi mai mulţi bani din buzunare. Şi asta pentru că cei mai mulţi crescători nu sunt dispuşi să ofere şi documentele o dată cu vânzarea animalului.

Dacă am avea o Poliţie a Animalelor funcţională, pragul acestor canise ar fi trecut mai des de autorităţi. În prezent, însă, în România, Poliţia Animalelor funcţionează numai pe hârtie. Angajaţii acestei autorităţi nu ştiu cum să procedeze atunci când vine vorba de bunăstarea animalelor şi nici nu au cu ce. Resursele lipsesc cu desăvârşire. Intră pe focusprimatv.ro şi semnează petiţia prin care cerem înfiinţarea cu adevărat a acestei instituţi. Spune STOP Indiferenţei! Fii tu schimbarea!