Atenţie, români! S-a deschis sezonul căpuşelor – cum te protejezi de “boala cu 1000 de feţe”

DISTRIBUIȚI

Mare atenţie la plimbările în aer liber! Odată cu vremea caldă şi-au făcut deja apariţia căpuşele. În weekendul prelungit de întâi mai, pădurile şi parcurile au fost luate cu asalt. Petrecăreţii au uitat de grija insectelor şi şi-au întins pătura în iarbă, să se relaxeze la soare. Aşa se face că aproximativ 90 de persoane au avut ghinionul să fie ţinta căpuşelor şi au ajuns la spital. Medicii ne sfătuiesc să fim precauţi în această perioadă pentru că aceste insecte parazite pot provoca maladii infecţioase.

Fără griji, cel mai probabil, au fost şi cele aproape 90 de persoane care s-au prezentat în acest weekend la Spitalul de boli infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, muşcaţi de căpuşe. Căldura nu i-a scos doar pe oameni la iarbă verde, ci şi pe micile insecte.

Chiar dacă pe oameni nu îi sperie atât de tare căpuşele, medicii avertizează că acestea pot provoca boli infecţioase. În România, căpuşele sunt de două tipuri.

Totuşi, prevenţia este cea mai importantă. Aşadar, atenţie mare când ieşiţi la iarbă verde sau în parcuri.

În cazul în care insecta v-a înţepat deja, cel mai bine ar fi să mergeţi la medic.

Indicat este şi ca de fiecare dată după ce aţi ieşit cu câinele la plimbare, să îl verificaţi pentru a vă asigura că nu s-a prins vreo căpuşă de el.