Atenţie mare atunci când faceţi transferuri de bani sau emiteţi facturi. Infractorii au găsit o nouă metodă să câştige bani uşor, prin intermediul facturilor achitate on line

DISTRIBUIȚI

Aveţi funcţie de conducere sau sunteţi factor de decizie într-o companie? Atenţie mare atunci când faceţi transferuri de bani sau emiteţi facturi!  Infractorii au găsit o nouă metodă să câştige bani uşor.Vă interceptează mail-urile, iar apoi ajung să vă deturneze transferul de bani către un cont diferit faţă de cel ştiut de dumneavoastră. Metoda, denumită de poliţie „EMAIL FRAUD” a făcut deja mii de victime în România, unele dintre ele companii de renume. La nivel mondial, pagubele depăşesc 5 miliarde de dolari.

Mereu în căutare de idei pentru a face bani, infractorii au pus în practică, în România, o nouă metodă de fraudare, vizate fiind marile companii. Le monitorizează şi ajung să le intercepteze facturile, unele de valoare mare. Schimbă datele de pe facturi, astfel încât banii ajung într-un final într-un cont ales de ei, fără ca nimeni să bănuiască.

Bărbatul din imagine, director de vânzări la o companie importantă din Bucureşti, a trăit pe pielea sa o astfel de practică , paguba fiind de 84 de mii de euro.

Metoda de deturnare a transferurilor bancare efectuate de firme a fost denumită de Poliţie – EMAIL FRAUD, fiind sesizată iniţial la începutul anului 2015 în ţara noastră, dar perfecţionată astfel încât acum s-a ajuns la mii de cazuri.

Pe lângă factura interceptată şi modificată, hackerii recurg şi la trimiterea de email-uri şi la solicitarea de plăţi în numele şefilor.

Specialiştii şi poliţia recomandă companiilor să folosească sisteme de protecţie, dar mai ales să stabilească proceduri clare de lucru când vine vorba de transferuri de bani.

La nivel mondial, aproape 80% din breşele de securitate în cadrul companiilor pornesc de la informaţiile furnizate prin email.