Atentat la Istanbul, chiar în noaptea de Anul Nou. Cel puţin 39 de oameni au murit şi 69 au fost răniţi de un bărbat mascat care a deschis focul în incinta unui club de lux

DISTRIBUIȚI

Atentat la Istanbul, chiar în noaptea de Anul Nou. Cel puţin 39 de oameni au murit şi 69 au fost răniţi de un bărbat mascat care a deschis focul în incinta unui club de lux, la ora locală unu şi jumătate. Atacatorul este de negăsit. Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu sunt români printre victime. Atacul nu a fost revendicat, dar principalul suspect este grupul extremist Stat Islamic.

Imagini filmate în clubul groazei. La scurt timp după intrarea în noul an, un bărbat mascat a intrat în localul Reina, din partea europeană a Istanbulului, şi a început să tragă cu un Kalaşnikov în sutele de oameni veniţi acolo ca să se distreze de Revelion. Pe aceste imagini se poate vedea cum gloanţele ricoşează din maşini, în timp ce teroristul fuge pe stradă. Un poliţist şi un bărbat au fost ucişi în faţa clubului din cartierul Ortakoy. Atacatorul ar fi strigat ceva în arabă, în timp ce trăgea la întâmplare în mulţime. Pentru că barul se afla pe malul apei, mai multe persoane s-au aruncat în Bosfor, disperaţi să scape cu viaţă.

Printre cei seceraţi de gloanţe se numără şi persoane din Arabia Saudită, Maroc, Liban, Libia şi Israel – o tânără în vârstă de 19 ani, pe nume Leanne Nasser. În club se aflau 700 de oameni.

Martorii au declarat iniţial că sunt mai mulţi atacatori, dar autorităţile au precizat ulterior că un singur om a deschis focul în club.

Istanbulul a fost scena a trei mari atacuri teroriste anul trecut, atentate soldate cu sute de victime.

Atacul a fost condamnat de liderii de pe mapamond, printre care Barack Obama, Vladimir Putin şi Papa Francisc. Preşedintele Turciei a declarat că atacul a fost menit să creeze haos şi să demoralizeze poporul turc, dar ţara va lupta până la capăt împătriva terorismului, a adăugat Recep Taip Erdoan.