Astăzi au fost demarate oficial procedurile de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a semnat scrisoarea prin care Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, este informat oficial că Londra invocă Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Acesta este primul pas pentru demararea Brexitului

DISTRIBUIȚI

Astăzi au fost demarate oficial procedurile de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a semnat scrisoarea prin care Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, este informat oficial că Londra invocă Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Acesta este primul pas pentru demararea Brexitului.

Scrisoarea semnată de premierul Theresa May este transmisă preşedintelui Consiliului European de către ambasadorul Marii Britanii pentru Uniunea Europeană, Sir Tim Barrow.

Prim-ministrul britanic a informat cabinetul şi Parlamentul de pornirea cronometrului pentru părăsirea spaţiului comunitar. Theresa May a promis să reprezinte, în timpul negocierilor cu Bruxelles-ul, interesele tuturor persoanelor din Regatul Unit – inclusiv pe cele ale cetăţenilor europeni, al căror statut post-Brexit este incert.

Ce urmează după acest prim pas, luat azi? Ei bine, peste exact o lună, liderii celor 27 de state membre, fără Marea Britanie, se vor întâlni la un summit european şi vor da Comisiei Europene un mandat ca să negocieze cu Londra. Apoi, în luna mai, Comisia Europeană va publica un „ghid” pentru discuţiile cu Marea Britanie, care să cuprindă liniile, direcţiile şi domeniile în care se vor desfăşura negocierile. Aşa că, în mai-iunie, acestea vor începe şi se vor termina, speră ambele tabere, în octombrie 2018.

Astfel, ieşirea oficială, de facto, a Marii Britanii din spaţiul comunitar va avea loc peste doi ani – în martie