Aproape o sută de mii de pelerini au fost la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Parascheva! Au stat 15 ore la coadă, ca să atingă moaştele Sfintei, dar nimeni nu a comentat din cauza timpului lung de aşteptare

DISTRIBUIȚI

Aproape o sută de mii de pelerini au fost la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Parascheva! Au stat 15 ore la coadă, ca să atingă moaştele Sfintei, dar nimeni nu a comentat din cauza timpului lung de aşteptare. Au aprins lumânări, şi-au pus dorinţe şi s-au rugat, inclusiv la zidul plângerii – un zid al unei clădiri aflate defapt în ruină. Dar … ce mai contează, atunci când credinţa e mare?

Începută dimineaţă, pe un vând puternic, slujba de Sfânta Parascheva a ţinut neclintiţi aproape o sută de mii de credincioşi. Unii dintre ei, mai făceau câţiva paşi, avansând spre racla sfântă. În drumul lor, la aproximativ un kilometru depărtare, s-au oprit pe la zidul plângerii, ca să aprindă lumânări.

Nu au cerut explicaţii şi nici nu s-au documentat ca să afle ce reprezintă exact acel loc pe care l-au transformat în altar. Au mers pe tradiţie, precum oile la păscut. Şi, odată ajunşi în faţa Catedralei Mitropolitane, s-au închinat din nou, de data asta la racla sfântă, şi au ascultat slujba preoţilor.

La prânz, autorităţile i-au poftit pe enoriaşi la masă. Aceştia…

Unii s-au enervat când au văzut că sunt filmaţi cum mănâncă. Priviţi!

Statisticile preoţilor arată că, în fiecare an, peste un milion de pelerini merg la Iaşi să se roage la moaştele sfintei Parascheva. În plus, este o sărbătoare importantă, ţinută de foarte mulţi enoriaşi. Conform credinţei populare, de Sf Parascheva, este interzis să calci, să coşi, să faci mâncare sau orice alte treburi în gospodărie, altfel te vei alege cu dureri de cap sau de ochi.