Aproape o mie de şcoli din Bucureşti sunt nesigure în caz de incendiu. Multe dintre ele au fost luate la control de pompieri, care au găsit acolo tot soiul de nereguli, de la instalaţii electrice improvizate la căi de evacuare blocate. Practic, cu fiecare oră de curs, elevii şi profesorii sunt în mare pericol dacă în şcoală ar izbucni un incendiu

DISTRIBUIȚI

Aproape o mie de şcoli din Bucureşti sunt nesigure în caz de incendiu. Multe dintre ele au fost luate la control de pompieri, care au găsit acolo tot soiul de nereguli, de la instalaţii electrice improvizate la căi de evacuare blocate. Practic, cu fiecare oră de curs, elevii şi profesorii sunt în mare pericol dacă în şcoală ar izbucni un incendiu. O echipă Prima TV a mers în câteva dintre şcolile din Capitală care nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Ce probleme au găsit acolo, vă invit să vedem împreună într-un nou episod din Campania „România fără autorizaţie”.

La nivel teoretic, elevii ştiu ce trebuie să facă în caz de incendiu. Puţini se gândesc, poate, că cele învăţate la ora de dirigenţie sunt mai greu de pus în practică într-o situaţie reală. În Capitală, spre exemplu, doar 44 de corpuri şcolare au autorizaţia de securitate la incendiu. Restul de aproape o mie pot fi, aşadar, adevărate pericole pentru elevii şi profesorii care le trec pragul.

La Liceul Teoretic „Traian” din Sectorul 2 învaţă aproape o mie de elevi din clasele primare, gimnaziu şi liceu. Niciunul dintre corpurile de clădire din curtea liceului nu are autorizaţia de securitate la incendiu.

Un caz îngrijorător am întâlnit şi la Şcoala Gimnazială „Mărţişor” din Sectorul 4, care nu deţine nici ea autorizaţia de la pompieri. Şi…pe bună dreptate, având în vedere că instalaţia electrică are probleme!

Cu alte cuvinte, cu fiecare oră de curs, siguranţa elevilor care învaţă în Şcoala Mărţişor este pusă în pericol.

Pe acelaşi principiu merg, probabil, şi alţi directori de şcoli din toată ţara, gândindu-se că…sunt şanse mici să li se întâmple tocmai lor o tragedie.

La aceste deficienţe am mai putea adăuga şi faptul că majoritatea şcolilor se află în clădiri vechi de zeci de ani. Şi aşa, se ajunge, inevitabil, la bani. Bani care ar trebui alocaţi pentru consolidare şi echipare cu sisteme de prevenire şi de stingere a incendiilor.

Şi când vine vorba despre siguranţa la incendiu, ies la iveală aceleaşi probleme vechi îngropate sub scrumul din clubul Colectiv: birocraţia, deficitul de personal şi dezinteresul unora dintre proprietarii sau administratorii de clădiri. Dezinteres care, aşa cum s-a dovedit, poate fi, uneori, fatal.

În timp ce instituţiile îşi pasează responsabilităţile de la una la alta sau, în timp ce amână să-şi rezolve problemele de infrastructură, părinţii poate că nici nu se gândesc la pericolul care îi pândeşte pe copii într-o şcoală nesigură la incendiu. În situaţia de acum, ne mai rămâne doar să sperăm că nicio şcoală nu va fi cuprinsă de flăcări.