Românii îşi poluează singuri apa de băut. Depozitează gunoiul de grajd pe pământ, iar compuşi chimici se infiltrează în sol şi ajung în apa din fântâni

DISTRIBUIȚI

Aproape 4 milioane de familii din România îşi poluează singure apa de băut. Depozitează gunoiul de grajd pe pământ, iar compuşi chimici se infiltrează în sol şi ajung în apa din fântâni. Principalul pericol este îmbolnăvirea bebeluşilor cu o afecţiune mortală – boala albastră. Atenţie! Nitraţii şi nitriţii din apă nu dispar prin fierbere. Soluţia este depozitarea corectă a gunoiului de grajd, pe platforme din ciment, dar şi consumarea apei îmbuteliate, acolo unde a cea din fântâni a fost compromisă.

În jur de 4 milioane de familii din România depozitează gunoiul de grajd direct în curte.

Oamenii nu ştiu că apa din fântână este poluată şi continuă să o folosească, iar riscurile sunt mari.

O apă infestată cu o concentraţie peste limita de 50 de nitriţi la litru nu mai este o apă potabilă nici prin fierbere.

În plus, e important de ştiut că e nevoie de zeci de ani pentru ca apa dintr-o zonă infestată să redevină potabilă. Proiectul guvernamental „Controlul poluării cu nutrienţi”, derulat cu sprijinul Băncii Mondiale pune la dispoziţie soluţiile şi banii pentru a-i învăţa pe oameni să aibă grijă de sănătatea lor şi de mediu.

Bugetul alocat pentru faza a doua a proiectului 2017 – 2022 este de 50 de milioane de euro. Autorităţile locale trebuie să solicite sprijin financiar de la Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru construcţia platformelor de depozitarea a gunoiului, pentru staţii de compostare sau staţii de biogaz. Au nevoie însă şi de cooperarea localnicilor care trebuie să renunţe la obiceiul lor şi nu sunt uşor de convins.

În prima fază a proiectului, derulată între 2008 şi 2017, au fost construite 83 de platforme comunale, 1.200 de platforme individuale în gospodării şi o staţie biogaz în Maramureş, care produce curent electric pe baza gunoiul de grajd din gospodăriile oamenilor.