Aproape 20.000 de sârbi din Banat au sărbătorit noaptea trecută revelionul pe rit vechi. Restaurantele s-au umplut de petrecăreţi dornici să guste din bucatele fraţilor de peste Dunăre

DISTRIBUIȚI

Aproape 20.000 de sârbi din Banat au sărbătorit noaptea trecută revelionul pe rit vechi. Restaurantele s-au umplut de petrecăreţi dornici să guste din bucatele fraţilor de peste Dunăre, să bea şliboviţă şi să danseze pe muzica tamburaşilor. Şi, ca de obicei, alături de sârbi au petrecut şi prietenii lor români. Au dansat neobosiţi iar la miezul nopţii au spart pahare, pentru a avea noroc tot anul.

Nuci prăjite şi sărate, Ceşniţa, adica plăcinta cu branza, neaparat ţuică de gutui si bineinteles, un purcelus la protap. Sarbii nu se joaca atunci cand vine vorba de a petrece si pun pe mese numai bunatati. Asa s-a intamplat si aseara la Timisoara. Sarbii au intrat in noul an, dupa calendarul pe rit vechi. Iar tradiţiile, sunt tradiţii. Aşa că au dat cu paharele de pământ, odată cu cioburile sa se risipească si ghinionul.

De data aceasta insa sarbii nu au mai avut rabdare sa intre in noul an odata cu fratii lor din Serbia, la ora 1, ci au ales sa isi ureze la multi ani, la miez de noapte.

Puţini au fost cei care nu s-au ridicat la dans.
La petrecerea organizata de comunitatea sarbeasca din Arad au participat si romani, unguri dar si rusi. Cei mai activi au fost tinerii, care au dansat de mama focului.
Tradiţia paharelor sparte a fost respectată şi la Arad.
După urări un foc de artificii spectaculos a umplut cerul de culori.
Petrecerea sarbilor a tinut pana in zori.

In vestul tarii traiesc circa 20.000 de etnici sarbi.