Anunţ şoc făcut de avocatul Poporului. Victor Ciorbea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legea care nu îi permite lui Liviu Dragnea să fie premier

DISTRIBUIȚI

Anunţ – şoc făcut de avocatul Poporului. La numai o zi după instalarea noului Guvern, Victor Ciorbea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legea care nu îi permite lui Liviu Dragnea să fie premier. Mai exact, articolul potrivit căruia persoanele care au fost condamnate penal nu pot ocupa funcţia de şef la Palatul Victoria. Reglementarea este în vigoare din 2001..

Articolul 2 din legea 90/2001 spune, printre altele, că pot fi membri ai Guvernului persoanele care NU au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Astăzi, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a trimis la Curtea Constituţională o notificare prin care cere analizarea acestui paragraf, invocând următorul motiv – lipsa de previzibilitate.

Ciorbea a mai încercat să-i convingă pe jurnalişti că nu urmăreşte interesele cuiva.

Numai că notificarea depusă de Victor Ciorbea la CCR favorizează o singură persoană, importantă pe scena politică: pe Liviu Dragnea. După câştigarea alegerilor parlamentare, social-democraţii nu l-au putut propune pe Dragnea pentru funcţia de premier pentru că, în primăvara anului trecut, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Potrivit judecătorilor, Dragnea a fraudat alegerile de la vremea respectivă.

Gestul lui Ciorbea a fost aspru criticat de Administraţia Prezidenţială.

Urmează ca judecătorii CCR să stabilească când vor dezbate contestaţia depusă astăzi de Ciorbea. Interesant este faptul că, în urmă cu cincisprezece ani, această lege a fost semnată şi susţinută de Valer Dorneanu. Atunci, preşedinte al Camerei Deputaţilor, acum preşedintele Curţii Constituţionale.