Anul 2016 a fost un an plin din punct de vedere al condamnărilor. Fie că a fost vorba de primari, politicieni sau oameni de afaceri, penitenciarele şi-au făcut loc pentru toţi cei certaţi cu legea

DISTRIBUIȚI

Anul 2016 a fost un an plin din punct de vedere al condamnărilor, care au curs una după alta. Multe dosare şi-au găsit soluţionarea în anul ce tocmai a trecut, aşa că nume grele au fost trimise în spatele gratiilor. Fie că a fost vorba de primari, politicieni sau oameni de afaceri, penitenciarele şi-au făcut loc pentru toţi cei certaţi cu legea.

Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Dumitru Nicolae, zis şi Niro, Gabriel Sandu, dar şi Gheorghe Ştefan au fost condamnaţi la ani grei de închisoare în dosarul Microsoft. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a majorat în luna octombrie pedepsele dispuse în prima instanţă. Aşa că sentinţele au pleact de la 2 ani şi 4 luni, până la 6 ani de închisoare. În plus, instanţa a dispus ca acestora să le fie confiscate şi anumite sume de bani.

Omul de afaceri, Nicolae Dumitru condamnat cu 2 ani şi 4 luni de închisoare a plătit statului 2.050.000 de dolari şi 1.000.000 de euro În cazul omului de afaceri, Dorin Cocoş, condamnat tot cu 2 ani şi 4 luni de închisoare, instanţa a dispus şi confiscarea a 9.000.000 de euro Fostului ministru al comunicaţiilor, Gabriel Sandu, i s-au confiscat peste 2.000.000 de euro şi are de stat în spatele gratiilor 3 ani.

Iar fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, i s-au confiscat peste 3.000.000 de euro, el având şi cea mai grea sentinţă din dosar de 6 ani de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv şi pe omul de afaceri Dan Adamescu la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă. El se află acum la un spital privat din cauza stării grave de sănătate.

Decizie definitivă şi în dosarul devalizarii Petromservice. Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat în 2016 la 6 ani şi 2 luni de inchisoare cu executare.

Senatorul Marius Ovidiu Isaila a avut şi el un an greu. Acesta a fost condamnat definitiv la inchisoare cu executare pentru 5 ani şi 4 luni în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv anul acesta şi pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres. 4 ani de inchisoare cu executare are acesta de executat in dosarul Hidroelectrica. Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a respins apelul declarat de Codrut Seres si a mentinut sentinta data de instanta de fond in martie 2014 .

Totuşi marile dosare ale anului sunt cele care îi vizează pe Victor Ponta, Liviu Dragnea ori Sebastian Ghiţă. Rămâne de văzut însă cum şi când vor fi soluţionate aceste trei dosare.