Anual peste 9.000 de românce află că suferă de acest tip de cancer. Tragic este că pentru aproape jumătate dintre ele boala este fatală. Două din trei femei diagnosticate cu cancer mamar ajung la medic în stadii avansate când, din păcate, este prea târziu

DISTRIBUIȚI

Anual peste 9.000 de românce află că suferă de acest tip de cancer. Tragic este că pentru aproape jumătate dintre ele boala este fatală. Două din trei femei diagnosticate cu cancer mamar ajung la medic în stadii avansate când, din păcate, este prea târziu. Frica de a fi diagnosticate le ţine pe femei departe de doctor şi le face să abandoneze lupta cu boala. Însă, un control la medicul specialist poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Mihaela a fost diagnosticată cu cancer de sân în urmă cu 11 ani. A mers la doctor după ce a descoperit un nodul la sân. Iniţial, medicii i-au spus că este vorba despre un fibroadenom şi că poate fi ţinut sub control. În doar trei luni situaţia s-a agravat, iar Mihaela a fost supusă unor intervenţii chirurgicale, în urma cărora a rămas fără un sân. De aici a început şi greul.

A ales să lupte în continuare. S-a refugiat în muncă, studii şi alte activităţi care o făceau să mai uite de drama prin care a trecut.

Teodora a trecut şi ea printr-o experienţă asemănătoare. A observat o mică modificare a sânului şi a mers imediat la doctor. Investigaţiile au confirmat că avea cancer de sân, iar într-o lună s-a şi operat.

Cancerul de sân nu îşi alege victima, însă poate fi învins.

Depistată în stadii incipiente, boala are 95 la sută şanse de vindecare. Nu trebuie decât să vă examinaţi sânii o dată pe lună, iar dacă descoperiţi ceva diferit să mergeţi la medic. Apariţia unor noduli la nivelul sânului, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie sunt câteva semne care ar trebui să vă facă să mergeţi la control.

Dacă pacienţii din străinătate beneficiază deja de terapii inovatoare, la noi lucrurile se mişcă un pic mai greu.

Ministrul Sănătăţii admite că, în România, cancerul de sân reprezintă o mare problemă de sănătate publică şi că este nevoie de o strategie eficientă în ceea ce priveşte tratamentul bolii.

De altfel, Florian Bodog a anunţat că va demara şi un program naţional de depistare precoce a cancerului mamar. Medicii aşteaptă ca acesta să fie şi pus în aplicare.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Monidale a Sănătăţii. Zilnic 25 de românce sunt diagnosticate cu această afecţiune, iar anual 4.000 de femei sunt ucise de cancerul mamar.