Anual, 1.000 de românce mor din cauza cancerului ovarian. Ce simptome ar trebui să ne trimită direct la medic?

DISTRIBUIȚI

Cancerul ovarian poate afecta orice femeie. Este un adevăr dureros pe care doamnele nu îl iau în considerare. Aşa se face că 70 la sută din româncele care suferă de această afecţiune sunt diagnosticate în stadii avansate, pentru că nu se duc anual la control. Motivul principal este ruşinea faţă de medic. Însă, diagnosticarea cancerului ovarian în primele stadii poate salva vieţi. Datele arată că anual 1.000 de românce mor din cauza acestei boli.  8 mai a fost declarată Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, tocmai din cauza numărului mare de cazuri.

Cristina a aflat că are cancer ovarian în urmă cu aproape patru ani. Nu avea dureri în partea inferioară a abdomenului, iar balonarea credea că este din cauza alimentaţiei. Aşa că şi diagnosticul a fost pus târziu, abia în stadiul III.

Au urmat mai multe investigaţii la medicul ginecolog şi, inevitabil, intervenţia chirurgicală.

Iniţial, medicii erau rezervaţi în şansele de supravieţuire ale Cristinei. Psihicul puternic a ajutat-o să lupte cu boala.

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai crunte tipuri de cancer. De cele mai multe ori, afecţiunea nu este diagnosticată din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecţiuni, mai puţin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.

Cea mai mare problemă în acest caz este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat.

Însă, femeile se cam feresc să meargă la control.

Cancerul ovarian are cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate cancerele feminine. În fiecare an, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian, iar 140.000 mor anual din cauza acestei boli.