Anchetă după moartea celor doi tineri campioni la alpinism, ucişi ieri de o avalanşă în Retezat. Anchetatorii iau în calcul posibilitatea ca avalanşa să fi fost provocată chiar de cei 51 de turişti aflaţi în acel moment pe munte

DISTRIBUIȚI

Anchetă după moartea celor doi tineri campioni la alpinism, ucişi ieri de o avalanşă în Retezat. Anchetatorii iau în calcul posibilitatea ca avalanşa să fi fost provocată chiar de cei 51 de turişti aflaţi în acel moment pe munte. Între timp, salvamontiştii au reuşit să ajungă la locul tragediei şi să recupereze trupurile copiilor, însă, din cauza vremii rele, va mai dura ore bune până când vor putea să le coboare de pe munte. Tatăl Getei, unul dintre campionii surprinşi de avalanşă, este internat în spital după ce a fost rănit pe munte. Ceilalţi patru alpinişti din grup sunt în afara oricărui pericol. Cu toţii vor trebui acum să dea explicaţii în faţa anchetatorilor.

Iadul s-a declanşat ieri după-amiază, chiar sub Vârful Peleaga, cel mai mare din Retezat. O zonă foarte periculoasă, spun salvamontiştii, unde s-au aventurat însă două grupuri.

Grupul de cursanţi s-a aflat la doar două sute de metri de locul accidentului cumplit şi a văzut întreaga scenă cutremurătoare. Imediat, câţiva membri ai grupului au sărit în ajutor. Din cei şapte alpinişti, doi nu au supravieţuit. Este vorba despre Dor Geta Popescu, de 13 ani, şi Erik Gulacsi, de 14 ani. Cei doi puşti erau cei mai buni tineri alpinişti ai României.

Tatăl alpinistei Geta Popescu era şi el cu fiica lui pe munte şi în momentul producerii avalanşei, a fost rănit. Bărbatul se află acum în spital cu multiple traumatisme. Este singurul pacient care a mai rămas înternat din grupul celor cinci alpinişti care au supravieţuit căderii masive de zăpadă.

Între timp, salvatorii montani au recuperat trupurile neînsufleţite ale celor doi copii, însă va mai dura ore bune până când vor putea coborî de pe munte.

Salvamontiştii spun că avertizările de avalanşă au fost ignorate complet şi mai mult decât atât că, cel mai probail, avalanşa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte.

Şi poliţiştii iau în calcul posibilitatea ca avalanşa să fi fost provocată, aşa că au deschis un dosar pentru ucidere din culpa în cazul accidentului montan.