Ameninţarea teroristă este din ce în ce mai prezentă nu doar în ţările din vestul Europei, dar şi peste ocean. Aşa că americanii au interzis dispozitivele electronice la bordul zborurilor comerciale

DISTRIBUIȚI

Ameninţarea teroristă este din ce în ce mai prezentă nu doar în ţările din vestul Europei, dar şi peste ocean, în statele Unite, unde serviciile de informaţii avertizează că teroriştii caută şi găsesc metode din ce în ce mai sofisticate de a-şi duce la bun sfârşit planurile diabolice. Ca atare, americanii au luat măsuri şi au interzis dispozitivele electronice la bordul zborurilor comerciale.

Jurnaliştii de la CNN au tratat pe larg subiectul terorismului şi modul în care suspecţii încearcă să strecoare la bordul avioanelor dispozitive explozive. Recent FBI a sugerat că adepţii şi membrii Statului Islamic au acces la echipamente de scanare prezente pe aeroporturile din SUA şi astfel pot testa modalităţi noi de plantare a bombelor în laptopuri sau alte aparate electronice. În consecinţă, acestea nu mai pot fi depistate la controalele de dinaintea îmbarcării. 

Conform CNN, se pare că decizia administraţiei Trump de a interzice ca cetăţenii din 8 ţări predominant musulmane să poată urca la bordul avioanelor care aterizează în SUA cu aparate electronice în bagajul de mână s-a bazat tocmai pe informaţiile strânse recent de serviciile secrete. Iar experţii în securitate aviatică nu fac altceva decât să salute această decizie. Studii recente puse în practică în laboratoare autorizate au demonstrat că un dispozitiv electronic poate fi transformat cu uşurinţă într-o armă, fără să fie nevoie de echipamente sofisticate. Ca atare, cetăţenii care vin spre SUA din ţări musulmane cu risc terorist sporit nu mai pot avea asupra lor, în bagajul de mână, niciun aparat electronic. Cei care transportă astfel de dispozitive sunt obligaţi să le declare şi, după un control temeinic, acestea vor fi transportate doar în cala aeronavelor. Experţii sunt de părere că astfel este limitat semnificativ riscul unor atacuri teroriste.