Alegerile prezidenţiale din 2009 au fost fraudate pentru favorizarea lui Traian Băsescu, cu implicarea acestuia şi a premierului de atunci Emil Boc. Este concluzia la care au ajuns parlamentarii care au anchetat acest subiect

DISTRIBUIȚI

Alegerile prezidenţiale din 2009 au fost fraudate pentru favorizarea lui Traian Băsescu, cu implicarea acestuia şi a premierului de atunci Emil Boc. Este concluzia la care au ajuns parlamentarii care au anchetat acest subiect. Raportul întocmit arată că abuzul în serviciu şi constituirea unui grup infracţional ar fi principalele ilegalităţi comise. Însă, culmea, în acelaşi timp, aleşii spun că nu ştiu dacă DNA şi SRI au avut vreo implicare. Concluziile aleşilor vor fi trimise şi Parchetului General şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, constituită în sesiunea trecută, la iniţiativa PSD, a prezentat astăzi un rapot în care se arată că în timpul celui de-al doilea tur de scrutin: Traian Băsescu şi Emil Boc, împreună cu mai mulţi miniştri de la vremea respectivă printre care Elena Udrea şi Cătălin Predoiu, au încălcat legile şi au gândit un plan astfel încât Traian Băsescu să devină preşedinte pentru a doua oară. De aici, rezultând diferenţa mică dintre cei doi candidaţi, de numai 0,68%.

În acelaşi raport scrie că s-au constatat deficienţe grave în procesul electoral precum: dispariţia unor buletine de vot, amplasarea unor cabine de vot în afara secţiilor de votare, tolerarea comercializării de băuturi alcoolice în aria de protecţie a secţiei de votare.

Toate acestea ar fi dus, spus parlamentarii, la ilegalităţi precum: constituirea unui grup infracţional, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Aleşii din Comisia de anchetă nu au reuşit totuşi să stabilească dacă Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie s-au implicat în fraudarea alegerilor.

La scurt timp după ce raportul a fost dat publicităţii, Partidul Mişcarea Populară a publicat pe pagina de Facebook o declaraţie mai veche a lui Traian Băsescu.

Principalul acuzat de către Parlament, Traian Băsescu, nu a fost niciodată invitat la audierile Comisiei de anchetă. Raportul comisiei va fi dezbătut şi în şedinţă de plen.