Ce îi determină pe tineri să joace „Balena Albastră“, jocul care a provocat zeci de sinucideri

DISTRIBUIȚI

Psihoterapeutul Vistiana Long explică motivele care i-ar putea determina pe adolecenţi să participe la jocul morţii, „Balena Albastră“. Se alătură discuţiei Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, şi Iulia Ciuhu, reporterul care, în spatele unui cont fals, a reuşit să afle detalii despre jucători.

Peste 130 de adolescenţi s-au sinucis în perioada noiembrie 2015 – mai 2016 în Rusia din cauza unui joc al morţii, numit „Balena Albastră“ , jocul devenind destul de popular şi în rândul adolescenţilor din România. Flagelul a pornit în Rusia. Între 2013-2016, iniţiatorul său, un rus cu numele Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook).

Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.

Psihoterapeutul Vistiana Long explică motivele care i-ar putea determina pe adolecenţi să participle la jocul morţii, „Balena Albastră“. Se alătură discuţiei Gabriel Ispas – Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei şi Iulia Ciuhu, reporterul care, în spatele unui cont fals, a reuşit să afle detalii despre jucători.

sursa: www.adevarul.ro