Actualele cărţi de identitate vor fi înlocuite de cărţile electronice de identitate. Noile documente vor putea fi folosite şi în locul cardurilor de sănătate, acestea din urmă fiind eliminate în timp

DISTRIBUIȚI

Actualele cărţi de identitate vor fi înlocuite de cărţile electronice de identitate. Noile documente vor putea fi folosite şi în locul cardurilor de sănătate, acestea din urmă fiind eliminate în timp. Totul este prevăzut într-un proiect al Ministerului Afacerilor Interne. Noile acte vor putea fi emise, la cerere, încă de la naştere.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul cărţii electronice de identitate. Actul ce ar urma să înlocuiască actualele buletine va putea fi emis doar dacă titularul este de acord, în caz contrar acesta din urmă rămânând cu o carte de identitate clasică.

Forma cărţii electronice va fi aceeaşi, dar de dimensiune mai mică. Pe ea va exista un cip cu dublă interfaţă care va conţine datele care se tipăresc pe carte, mai puţin semnătura elografă a titularului. Vor fi cuprinse pe cip prenumele părinţilor, un certificat emis de MAI ce va permite autentificarea online, şi date biometrice- imaginea facială şi amprenta, pentru cei care acceptă.

Mai exact, cei care potrivit legii au dreptul să citească informaţiile de pe cip vor fi nevoiţi să achiziţionze cititoare. Autorităţile sunt optimiste şi susţin că, în timp, un astfel de document electronic va permite titularului să se autentifice online pentru servicii bancare, fiscale, financiare sau de educaţie.

Buletinul electronic va putea fi emis încă de la naştere, la solicitarea unuia dintre părinţi.Tot ca o noutate, îl vom putea folosi şi la medic, actualul card de sănătate dispărând.

Este explicaţia susţinută acum de autorităţi, cele care spun şi că actualele cititoare de la medici vor putea fi folosite şi pentru autentificarea cu buletinul electronic. Realitatea de zi cu zi a arătat însă că de foarte multe ori baza informatică privind cardul de sănătate a stat mult mult blocată decât funcţională.

Proiectul cărţii electronice de identitate se află în dezbatere publică pentru zece zile şi poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Dacă acesta va fi adoptat, România s-ar alia unor state precum Belgia, Croaţia, Spania, Germania ori Italia, unde astfel de documente există de ani buni.